İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Doğanın sessiz dili

Bostan Kardeşliği, bir çocuk kitabından daha fazlası. Âdeta çocuklar için bir bahçıvanlık el kitabı.

Yazan: Bahar Çetiner

Doğanın da bir dili olabileceğini hiç düşündünüz mü? Doğaca konuşmak nasıldır, merak ettiniz mi? Toprak, sebzeler, meyveler, bitki böcekleri bu dili konuşurlar. Biz de doğa dilini öğrenebiliriz elbette. Meyvelerin, sebzelerin ve tüm bitkilerin dilini çözebiliriz. Böylece doğa bizden ne istediğini, nasıl daha verimli olacağını söyleyecektir.

İki yakın arkadaş, Burcu ve Mert okulda bir proje yaparlar. Tüm okulu kapsayan bu projenin adı “Kardeşlik Bostanı”dır. Bostan, insan müdahalesiyle oluşturulan sebze-meyve bahçesidir. Peki adı neden Kardeşlik Bostanı? İşte bu da doğa dilinin sırlarında saklı.  

Verimli bir bostan yaratmak için doğaya kulak vermemiz, bir kardeşlik ortamı yaratmamız gerekir. Doğada kardeş bitkiler, yani birbirine yakın olmayı seven bitkiler (domates, havuç, fesleğen gibi) vardır.  Bunlar birbirlerine yardım ederler. Domates fesleğene yakın ekildiğinde güzel kokar. Doğru eşleşmelerle ekildiklerinde daha iyi büyürler. 

Peki ya birbirinden hoşlanmayan, kardeş olmayan bitkiler de var mıdır? Elbette. Bitkilerin dışarıdan çok sakin ve sessiz durduklarına bakmayın; toprağın altında neler oluyor bilemeyiz. Aynı ailelerden bitkiler bazen birbirleriyle geçinemezler (domates ve salatalık mesela). İnatçı kardeşler gibi birbirleriyle didişirler, birbirlerinin besinlerini yerler. Bu didişen bitkileri barıştıracak birileri var mıdır? Elbette, doğada onun da çaresi var. Anlaşamayan bitkilerin arasına barıştırıcı bitkiler ekilir. Bu tampon bitkiler, ara bulucu gibi davranır. Mesela bezelye ve soğan arasına havuç ekilir.

Bu ve benzeri bilgilere erişebileceğiniz Bostan Kardeşliği, bir çocuk kitabından daha fazlası. Âdeta çocuklar için bir bahçıvanlık el kitabı. Yazar, okuyucuları doğanın dilini çözmeye teşvik ediyor. Kitabın arkasında sebzeler arası birliklerin anlatımı, bostan oyunları ve yeşil sözlük de bulunuyor. Doğanın sessiz dilini çözmek isteyen, toprakla ve bitkilerle bir arada yaşamaktan keyif alan herkes için harika bir rehber. 

Bostan Kardeşliği
Mariapia De Canto
Resimleyen: Silvia Mauri
Türkçeleştiren: Batuhan Özkan Köksal
Yayıma Hazırlayan: Bahar Ulukan
Doğan Çocuk, 72 sayfa
Show More