İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Haydi çocuklar müzeye!

“Peki siz hiç etrafınıza bakıp görülmeyi bekleyen şeyler keşfettiniz mi?”

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Küçük Sarı Daire, nihayet karanlık müze deposundan çıkartılıp sergi alanına taşınan bir resmin içinde yaşayan, küçük, sarı bir dairenin fark edilme arzusunun hikâyesi. Tania Bahar’ın yazıp Marina Rico’nun resimlediği, “Pera Öğrenme Programları” kapsamında yayımlanan kitap, küçük okurlarını müze mekânlarında yeni keşif ve deneyimlere davet ediyor. 

Oysa müzeler genelde yeni görsel keşifler yapacağımız alanlar olarak düşünülmez. Öncesinden okunan sergi kataloglarından ve eser künyelerinden edindiğimiz çerçeveyi sonrasında gördüğümüz çalışmalarda yakalamaya çalışırız. Bu projeyi ise kitabın yayımcısı Pera Müzesi şöyle tanımlıyor: “Proje, geleneksel müze ziyaret biçimleriyle oynayarak sergi içeriğinden ve mekânından bağımsız, yaratıcı bir deneyim öneriyor… Hikâye, bizlere bilgiye ulaşmanın tek yolunun metinlerden değil, hayal gücünden ve bakış açılarından da geçtiğini hatırlatıyor ve müzeyi değişik şekillerde keşfetmenin kapılarını aralıyor.” 

Kitabın arkasında ayrıca, el yapımı basit bir dürbün görevi görecek bir parça bulunuyor. Bu da müzelerdeki eserlere, yine geleneksel yaklaşımın aksine, bütüne değil parçaya odaklanacağımız yeni bir görme biçimiyle yaklaşmamızı sağlıyor. Kitabın muzip metin ve görsellerinin yanı sıra tüm bunlar, gerçekten de Küçük Sarı Daire’yi çocuklar için yaratıcı, eğlenceli ve hayal gücünü harekete geçirerek sanatla diyalog kurduran bir kitap hâline getiriyor. 

Öte yandan keşke, küçük okur için teşvik edilip çağrıda bulunulan tek şey yeni sanatsal deneyim ve keşifler olarak kalsaydı da kitapta okuduğumuz son cümle “Dilerseniz keşfettiklerinizi bizi etiketleyerek sosyal medyada bizimle paylaşın,” olmasaydı. 

Küçük Sarı Daire
Tania Bahar
Resimleyen: Marina Rico
Pera Müzesi, 40 sayfa
Show More