İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kime göre, neye göre gereksiz?

Nihan Temiz hikâyesinde geri dönüşümün önemini vurgularken çocukların çöpe atmadan önce, nesnelerin farklı kullanım alanlarını keşfetmeleri gerektiğini söylüyor bizlere.

Yazan: Songül Bozacı

Gereksiz Şeyler Toplantısı, Nihan Temiz’in müthiş gözlem yeteneğinden ortaya çıkan bir hikâye. Yazarın, okurlarına, ardında önemli bir mesaj barındıran bir sorusu var: “Neyin gerekli, neyin gereksiz olduğuna kim karar veriyor?”

Eşyalarla olan ilişkimiz, dünyaya bakış açımızı da belirleyen bir süreç. Sahip olduklarımız ve onlara atfettiğimiz bir dolu anlam, çoğu zaman yaşam çarkının içinde debelenen insanlara dönüştürüyor bizleri. Ya bize gerekli ve gereksiz olanları küçük yaştan itibaren ayırt edebiliyor olsaydık…

Nihan Temiz hikâyesinde geri dönüşümün önemini vurgularken çocukların çöpe atmadan önce, nesnelerin farklı kullanım alanlarını keşfetmeleri gerektiğini söylüyor bizlere. Hikâyenin girişinde, isyan hâlindeki bir karton kutu dolusu eşyayla karşılaşıyoruz. Düşünün ki hepsi de kendilerinin gereksiz olduğuna inanıyor. Oysa, kullanılmayan bir nesne gerçekten gereksiz midir? 

Kutu içindeki eşyaların, içten içe tek bir dileği var aslında: Bırakıldıkları yerde unutulmamak ve bir işe yarayabilmek. Olan biteni izleyen ve gerekmedikçe konuşmayan karton kutu, hepsine yeni bir bakış açısı sunana dek ortama umutsuzluk hâkim. Karton kutu, “gereksiz şeyler” ahalisine, yaşama ve kendi işlevlerine farklı yaklaşabilmeyi öğütlüyor. Önceden çizilmiş sınırları aşan yeni bir okumayla, toplantıdaki tüm nesnelere yeni kullanım alanları buluyor. Bir daha kullanılamayacağını düşünen yoğurt kabı, sokak hayvanları için mama ve su kabı olabileceği gerçeğini çok seviyor. Bir kenara atılmış, diğer teki olmayan ayakkabı bağcığının, evin kedisinin en seveceği oyuncağı olabileceği ya da kenarı yırtılmış oyun kartının, cetvel yerine kullanılabileceği kimin aklına gelebilirdi! 

Nihan Temiz, bu güzel anlatısında hem çocukların yaratıcı düşünme becerilerine seslenen geri dönüşüm önerileri üretiyor hem de nesnelerin amacından farklı kullanım alanlarına işaret ederek, çocukların çevresindekilerle ilişkilerine boyut katan, geliştirici bir yol öneriyor. Gereksiz Şeyler Toplantısı, geri dönüşümün öneminin gitgide daha çok hissedildiği çağımızda, çocukların günlük yaşamları içinde tüketim alışkanlıklarını ve geri dönüşüm fırsatlarını daha iyi kavrayabilmelerine olanak sağlayacak, keyifli bir hikâye. 

Gereksiz Şeyler Toplantısı
Nihan Temiz
Resimleyen: Sultan Özdemir
Editör: Ebru Koç Bal
İthaki Çocuk Yayınları, 36 sayfa
Show More