İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hepimiz birer adayız

Durmamayı keşfetmek için, ne kadar uzağa yüzebilirsin?

Yazan: Sima Özkan

Hepimiz birer adayız. Sırtımızda yeşermeye hazır bir toprak var ediyoruz önce; yola çıkana kadar. Yol aldıkça, yolda yaşadıklarımız ve biriktirdiklerimizle üzerimizde ne çiçekler, ağaçlar yeşeriyor. Toprağımız katman katman birikiyor, zenginleşiyor. Özgüven ise bambaşka bir kazancıdır her yolun; tek başına, evini sırtında taşımaya muktedir bir ada olmaya cesaret etmektir. 

Ezgi Ünsal Araz’ın yazdığı ve kolajla çizimi harmanladığı üslubuyla Hasret Küçük’ün resimlediği Yüzmeyi Seven Ada, bilinmeyene yol almanın cesareti ve merakla beslenen korkular hakkında bir resimli hikâye kitabı. Olduğun gibi kalmanın, hareket hâlinde olmaya evrildiği hikâyede, seyyahlığa karar vermiş adanın en iyi arkadaşı, durmayı en iyi bilen -tohumdan büyüyen- bir ardıç ağacı olunca durmak, kalmak, gitmek gibi kavramlar çeşitli metaforlara dönüşüyor. 

Kitabın kahramanı küçük ada, on sekiz adadan oluşan büyük bir ailenin üyesi. İçindeki merakı körükleyen, onun yanından geçip giden canlılar oluyor: Önce okyanusun en derin çukurunu görmek için yola çıkmış ama haritası kayıp gidince cebinden, yolunu kaybetmiş bir balina; ardından mercanlara tutkun bir ahtapot geçip gider yanından. Ağzına bir parmak bal çalar adanın, fotoğraf albümündeki diyarları göstererek tek tek. Sonra gezgin bir turna, kanadında gördüklerini biriktirdiği defterine, uzak coğrafyaları kelimelere nasıl döktüğünü anlatır. Yüzen buz dağlarını sokar minik adanın aklına. Kafası karışan ada, Ay’la da konuşunca öğrenir ki olduğu yerde durmazmış Dünya bile. İçi içine sığmayan her maceraperest gibi, bilmediği uzakların hasretini çeker ve sonunda yüzmeye karar verir. Gövdesini harekete geçirir ve tek başına yüzer denizlerce. Bir kara parçasının kıyısında mola verir; zürafa, koala ve timsahla karşılaşır.

Ardıç tohumu, adanın sırtına yerleşince onun heyecanına da ortak olur, merakına da. Beraber yol almaya karar verirler. Sonradan öğrenirler ki başka adalar da durmaya isyan etmiş, denizden denize çıkmışlar keşfe. Dünya öyle büyük bir ada ki dön dolan bitmiyor yaşayan ve duran hiçbir varlığın isyanı, asla. 

Yüzmeyi Seven Ada
Ezgi Ünsal Araz
Resimleyen: Hasret Küçük
Yayıma Hazırlayan: Senta Urgan
Nesin Yayınevi, 28 sayfa
Show More