İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çabana sağlık Maya ama aradığın arkadaş yanı başında

Arkadaş Edinmenin Beş Yolu adından da anlaşılacağı üzere Maya’nın yeni okulunda kendisine arkadaşlar edinme çabasını anlatıyor. Okılun kütüphanesinde bulduğu kitapta tavsiye edilen beş yolu da deneyen Maya, aradığı arkadaşı çabasızca yanı başında buluyor ama bunun farkına varması için tüm o yolları kat etmesi gerekiyor. 

Yazan: Emel Altay 

Maya’nın yeni okulunu, babası “küçük ve sessiz” olarak tanımlıyor ve ekliyor: Tıpkı senin gibi. Belki sessiz ama dostluğa önem veren sevecen ve uyumlu Maya’nın en büyük dileği yeni arkadaşlar edinmek. Tabii bu dileği birazcık da hızlıca gerçekleşsin istiyor. Sınıfında birbirlerinden hiç ayrılamayan dört kişilik kız arkadaş grubuna bir an evvel dâhil olmak için yapamayacağı şey yok. Gel gör ki okulun havalı kızları Lina, Alin, Nil ve İlke aralarına yeni bir arkadaş kabul etmeye pek niyetli görünmüyorlar. Maya sınıfa girip yeni öğrenci diye tanıtıldığında dahi ilgilerini üzerinde tutmayarak kendi küçük grupları arasında sohbet edip gülüşmeye devam ediyorlar. Yine de öğretmenlerinin görevlendirmesi üzerine Maya’ya hızlı ve gönülsüz bir okul turu attırmak zorunda kalıyorlar. Tabii görevleri biter bitmez olay yerinden uzaklaşmayı ihmal etmeden… Kendini yabancısı olduğu bir ortamda yalnız bulan Maya çareyi “en hakiki dost”a sığınmakta buluyor. Yani kitaplara… 

Maya’nın akıl hocası bir kitap

Kendisini yalnızlıktan ve sıkılmaktan ancak kitapların kurtaracağını anlayan Maya, gönülsüz okul turu sırasında yerini zar zor aklında tuttuğu kütüphaneyi buluyor. Raflar arasında gözüne çarpan bir kitabı çekiyor ve heyecanla okumaya dalıyor. Kitap tam olarak Maya’nın derdine çare olsun diye yazılmış.  Adı tabii ki “Arkadaş Edinmenin Beş Yolu”. 

Arkadaş edinmenin birbirinden çetrefilli beş yolu

Maya, sınıfındaki dört kişilik kız grubunun beşincisi olmaya kararlı. Kitaptaki ilk tavsiyeyle mücadelesini başlatıyor. Birinci tavsiye; arkadaş olmak istediklerinle paylaşmak için leziz kekler pişirmek. Kek konusunda usta bir aşçı olan Maya, birbirinden lezzetli kekleri hazırlayıp okula götürüyor. Havalı kızlar grubunun keklerinden bir lokma bile almaması Maya’nın arkadaş edinme yolunda ilk çuvallaması oluyor. Diğer adımlar sırasıyla; güzel şeyler yaptıklarında onları öv, ilgilerini çekecek yeni bir hobi edin, parti düzenleyip onları davet et ve onları tehlikeli bir olaydan kurtar. 

Maya her adımı özenle uygulamaya koyuyor ama her defasında ilgisizlik duvarına çarpıyor. Bu süreçlerde yakınlığını kazanabildiği tek kişi Ada. Ama o da Maya’nın dikkat çemberinin dışında. 

Maya kızlara övgüler yağdırdıkça ya söyledikleri abartılı bulunuyor ya da ders sırasında konuşmaları öğretmenlerinin dikkatini çekip azar yemelerine sebep oluyor. Yeni hobi olarak origamiden çeşit çeşit ejderhalar yapması dahi kızların ilgisini çekmiyor. Evinde düzenleyeceği parti ise kızlardan birinin başka bir etkinliğiyle çakıştığı için başarısızlığa uğruyor. Tabii partiye bir tek Ada’nın geldiğini ve Maya’nın hayal ettiğinden bile güzel vakit geçirdiğini not düşmek gerek… Yine de bu bilgi hâlâ Maya için değersiz, o hâlâ arkadaş edinmenin denemediği son yolunun peşinde.

Doğal yollarla arkadaş olmak dururken “kulağını tersten göstermek”

Maya, Ada’nın gizlice uzattığı yardım eli sayesinde arkadaş edinmenin beşinci yolundan yüzünün akıyla çıkıyor. Alin’i tehlikeli bir bisiklet kazasından kurtaran Maya, pijama partisine davet edilmeye hak kazanıyor nihayet. Çok istediği dörtlü kız arkadaş grubunun beşinci üyesi olduğu partide eğlenip mutlu olsa da Ada ile kendi evlerinde sadece ikisinin olduğu partinin çok daha özel olduğu hissine kapılıyor. O zaman peşinde olduğu arkadaşlığı yeni okulundaki ilk gününde bulduğunu anlıyor. 

Maya’nın arkadaş edinme macerasından şu sonucu çıkarabiliriz: Açmak için çok zorluyorsak belki de yanlış kapının önündeyizdir. 

Gillian Cross’un kaleme aldığı, Sarah Horne’nin çizimleriyle derinlik ve eğlence kattığı Arkadaş Edinmenin Beş Yolu, doğru arkadaşlara sahip olmanın yolunu “kulağını tersten göstererek” anlatıyor.  

Arkadaş Edinmenin Beş Yolu 
Gillian Cross
Resimleyen: Sarah Horne
Türkçeleştiren: Sima Özkan
Yayıma Hazırlayan: Esra Şanal
Meraklı Tilki Yayınları, 64 sayfa
Show More