İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kanat çırpışlarında saklı özgürlük…

Uçmak, küçük bir çocuğun gözünden ayrılık, beklemek, arkadaşlık ve bağlılık gibi kavramlara göz attığımız sevimli bir hikâye…

Çocuklar, yaşadıkları olaylar karşısında, kimi zaman duygularını anlamlandırmada zorlanabiliyorlar. Yaşamlarının erken dönemlerinde bir kayıp ya da ayrılık gibi zorlu deneyimlerle karşılaşan çocukların, bu durumla başa çıkmalarında kimi kitapların rehberliği oldukça değerli. Uçmak da işte öyle bir kitap.

Johan Pegot’un yazıp resimlediği Uçmak, sahil kasabasında yaşayan bir çocuğun babasından ayrı düşmesi ile başlayan bir hikâye. Ayrılığın arka planına (babanın neden ve nereye gittiğine), okuyan her çocuk için başka bir yorumlamaya zemin hazırlamak adına, bilinçli bir şekilde değinilmemiş.

Hikâyemizin anlatıcısı da olan küçük kahramanımız, gittiği günden itibaren her gün sahilde babasının yolunu gözlemektedir. Günler günleri kovalar; mevsim geçişlerine tanık oluruz. Bir ilkbahar sabahı, göçmen kuşların dönüşüyle kahramanımızın hayatına yeni bir arkadaş girer: İlk karşılaşmalarında ondan korkmadan arkadaş olan küçük bir kuş. Çocuk bir sonraki gün, kuşun yaralı olduğunu fark eder. Babasının yokluğunda yaşadığı derin boşluğu, yaralı kuşa yönlendirdiği sevgi ve ilgiyle doldurur kahramanımız. Öte yandan, iyileşip yeniden uçmayı başaran kuşun da çıkması gereken bir yolculuk vardır. Bu, çocuk için yeni bir bağlanma ve ayrılık deneyiminin yanı sıra, yaşam becerilerini artıran bir öğrenme sürecidir de.

Kuşun her kanat çırpışı ile çocuğa yaşadıklarını anlamlandırma yolculuğunda rehberlik etmesi ve bunun karşılığında çocuğun da göç zamanı geldiğinde, kuşun ait olduğu yere gitmesine engel olmaması, bu sürecin okura yansıyan biçimidir. Ayrılık ne kadar acı verici olursa olsun, sevgi ve paylaşımla kurulan bağın derinliği, sahiciliği ve bu bağa duyulan güvenin rahatlatıcılığı, kitabın okura aktardığı en önemli mesajdır belki de…

Evet, çocukların yaşam tecrübeleri, henüz yetersiz olabilir; ama onlara doğru rehberlik yapıldığında, yeterli zaman tanındığında, her süreci doğru bir şekilde anlamlandırıp yorumlayabilirler. Çocukların sağaltım süreçlerinde doğa, hayvan ve kitaplarla kurulan bağın gücünü tekrar hatırlatan kitaplar, iyi ki varlar…

Uçmak Johan Pegot Türkçeleştiren: Elif Hazal Çök Martı Yayınları, 32 sayfa

 

Show More