İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kim bir kardeş istemez ki?

Aileye yeni bir bireyin katılması, tüm üyelerin yaşantısını değiştirir. Peki artık tahtını paylaşmak zorunda kalacak olan ilk çocuğunuz bu değişime hazır mı?

Her bebek dünyaya gözlerini açtığında bir mucize gerçekleşir. Elbette bu mucize tüm ailenin günlük rutinlerini etkileyeceğinden, karmaşık duygular hissedilmesi normaldir. Ancak bu değişimden en çok etkilenecek olan, ailenin özellikle 2-8 yaş arası çocuklarının “kardeş kıskançlığına” kapılmamasına özenle dikkat etmek gerekir.

“Kardeş kıskançlığı”na neden olan etmenler, hem anne babayı başka biriyle paylaşmakta yaşanabilecek güçlük hem de yaş itibariyle benmerkezciliğe sahip çocuğun üzerindeki ilginin azalacağına dair duyduğu tehdittir. Bu nedenle aileye kardeşin katılacağı açıklandıktan ve kardeş doğduktan sonraki ilk zamanlara kadar, alışma sürecinde, ebeveynlerin abiye veya ablaya karşı olumlu tutumları çok daha önem kazanmaktadır.

Hikâyemizde ise Küçük Ayı Benny, ailesi ona bir kardeşi olacağını söylediğinde müthiş heyecanlanır ve kardeşine öğretebileceği onlarca şeyin hayalini kurmaya başlar. Ertesi sabah, bu güzel sürprizi paylaşmak için sabırsızlandığı arkadaşı tilki Catrina’nın da kardeşi olacağını öğrenince heyecanı ikiye katlanır.

Doğum yaklaştıkça Benny’nin de hazırlıkları hız kazanır. Kardeşiyle odasını paylaşacağı için oyuncaklarını düzenler, birlikte oynamak için nehir kenarında taşlardan kule yapar; ancak hazırlıklarını bitiremeden kız kardeşi dünyaya gelir.

Benny, annesinin ve kardeşinin hastaneden gelmesi gecikince onları merak etmeye başlar. Tedirginlik duyar ve gözyaşlarına engel olamaz çünkü ailesine ihtiyacı vardır ama onlar kardeşinin yanındadır.

Kısa bir süre sonra kardeşi eve gelir ama işler pek hayal ettiği gibi değildir. Kardeşi oyun oynamak için çok küçüktür ve annesi de tüm zamanını onunla geçirmektedir. İşte bu sırada babası devreye girer ve Benny’e her şeyi detaylıca anlatır.

Tomas Dirgėla’nın deneyim paylaşan ve yoğun etkileşimli metni ve Eidvile’nin keyifli görselleriyle Küçük Ayı Benny, kardeş sevgisinin ne kadar özel olduğunun altını çizen bir eser.

Küçük Ayı Benny
Tomas Dirgėla
Resimleyen: Eidvile
Türkçeleştiren: Şükran Akan
Editör: Osman Keçeli
Yeni İnsan Yayınları, 28 sayfa
Show More