İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Nereden çıktı bu kuşlar?

Genç okurlar için yalnızlık, arkadaşlık ve duyguların ifadesi konularında pek çok sohbet konusu açmaya uygun bir kitap Saçımdaki Kuşlar.

Yağmur ertesi yürüyüşe çıkmayı seviyorsanız, içinde kıyamet kopan bir çalıya denk gelmişsinizdir. Belki de benzer sesler baharın en şenlikli günlerinden birinde bir servinin ya da çitlembiğin yaprakları arasından gelmiştir kulağınıza. Yaprakların arasından göremediğimiz ötücü kuşların o biteviye cıvıldaşmasını bir düşünün. Kulağa güzel geliyor değil mi?  Şimdi bu sesi alın ve saçlarınızın arasına yerleştirin. Kafanızın içinde dönüp duran düşünceler, kuruntular kuşlar gibi şakımaya başlasa bunu o kadar da hoş bulmayacağınıza eminim.

Zamanının çoğunu tek başına geçiren Sofia bir sabah dayanılmaz sesler eşliğinde uyanır. Aynaya bakınca gördüğü manzara hiç de hayra alamet değildir: Saçlarının içine yerleşmiş sürüsüne bereket kuş, çığlık çığlığa bağırmaktadır. Gün ilerledikçe sesler artar. Öyle ki Sofia bırakın çaldığı piyanonun sesini, kendi düşüncelerini bile duyamaz hâle gelir. Kuşların uçup gideceği umuduyla yürüyüşü çıkmak, insanların dikkatini çekmekten başka işe yaramaz. Bu durum sonsuza kadar sürmez elbette; Sofia kendisiyle benzer sıkıntılara sahip biriyle karşılaştığında olay tatlıya bağlanır.

Monika Filipina’nın yazıp resimlediği Saçımdaki Kuşlar, NotaBene etiketiyle ve Samed Masih’in Türkçesiyle yayımlandı. Güçlü bir metni olmayan kitabın resimlerinden daha fazlasını bekledim okurken, bulamadım. Sofia’nın yalnızlık duygusunun bir yansıması olan kuş sembolü karşımıza çatık kaşlı, sert görünüşlü tipler olarak çıkıyor. Bu hâliyle duygunun gerçek karşılığını yansıtmadığını düşünüyorum.

Adını ilk kez duyduğum Monika Filipina’nın yaptığı başka işleri araştırınca karşıma incelenebilecek pek çok ayrıntıya sahip kıpır kıpır sahneler çıktı. Saçımdaki Kuşlar’da ise metne fazla katkıda bulunmayan, metnin görsel tekrarı olan illüstrasyonlardan ileriye gidilmemiş.  Kitabın, sanatçının ilk işlerinden olması bu durumu açıklıyor sanırım.  Öte yandan genç okurlar için yalnızlık, arkadaşlık ve duyguların ifadesi konularında pek çok sohbet konusu açmaya da uygun bir kitap Saçımdaki Kuşlar

Saçımdaki Kuşlar
Monika Filipina
Türkçeleştiren: Samed Masih
Editör: M. Emre Battal
NotaBene Yayınları, 28 sayfa

 

Show More