İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Gözyaşını tanı ve neden ağladığını asla unutma!

Üzüntümüz kadar öfkemiz yüzünden de ağladığımız bu karanlık günlerde, ağlamanın doğal akışlarına yakından bakıp gözyaşının röntgenini çeken bir kitapla tanışıyoruz.

Merak etmekten, sorgulamaktan hiç vazgeçmemek ve tarafsız olmak, sadece çocuklara has… Bu kitaptaki çocuk da önemli bir soru soruyor, onu muhtemelen sürekli dürten merakını gidermek için: “Anne, biz neden ağlarız?

Bir bankta annesiyle oturan, hatta annesi otururken kendisi tepetaklak duran Mario’nun bu sözleriyle giriyoruz kitabın içine. Duyduğu soruyla düşüncelere dalan annesinin zihni de Mario’nun bedeni gibi tepetaklak oluveriyor. Öyle olduğuna neredeyse eminim, çünkü çizimler bana bunu anlatıyor. Düşüncelerinin kendisini götürdüğü her duygu durumuna dair cevaplar vermeye çalışıyor anne. Üzüntü, öfke, çaresizlik, acı, anlaşılamamak, anlayamamak, anlatamamak, mutluluk anları… Büyümemizi ve sakinleşmemizi sağlayan, yaralarımıza merhem olan, kelimelerin tükendiği noktada çığlığımız olan gözyaşlarının gücünü anlatıyor Mario’ya. Kitaplarını hayranlıkla takip ettiğim Fran Pintadera’ya çizimleriyle Ana Sender eşlik ediyor. Daha güçlü bir görsel anlatımla metnin etkisi artırılabilirmiş ancak Sender’in çabasını görmezden gelmek de haksızlık olur.

Kitabın arkasında yer alan gözyaşıyla ilgili bilgiler ise işi duygusal dünyadan alıp tamamen bilimsel bir noktaya taşıyor. Ayrıca, ağlamanın evrensel bir eylem olduğu, bunun kadını erkeği, uzunu kısası, güçlüsü zayıfı olmadığı da özellikle belirtilmiş. Ağlamakla ilgili bu kadar çok çocuk kitabının arka arkaya yayımlanması tesadüf olamaz. İnsanların kendilerine gülmek kadar hak görmedikleri ağlamakla ilgili sorunlarını çözmeye acil ihtiyaçları var. Bu kitaplar sadece çocuklar için değil, ağlamaya ihtiyacı olan herkes için yazılıp çiziliyor.

‘’Bazen insan rahatlamak için bağırmak ister. Ama saatlerce çığlık atmak bile rahatlamasına yetmediğinde ağlar.’’ İçinden geçtiğimiz bu korkunç günlere denk geldi Neden Ağlarız? hakkında yazmak. Kitabı tekrar okuyup üzerine düşündüm; acı nedir, hangi gözyaşı gerçektir? Bunun gerçekliği nerede başlar, nerede biter? İnsan hangi noktada çıldırır ve hangi noktada sadece ağlar?

Dilerim neden ağladığımızı hiç unutmayız!

Neden Ağlarız?
Fran Pintadera
Resimleyen: Ana Sender
Türkçeleştiren: Mehmet Kurtul
Editör: Ayşegül Sözen Dağ
Bulutsu Yayınları, 40 sayfa

Show More