İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kardeşim benim

Gerçek hayatta kardeş ilişkileri karmaşıktır. Kardeşler birbirlerine olumlu veya olumsuz fark etmeksizin, çok güçlü duyguları aynı anda yaşatabilir. Kardeşlik kavramı, içinde barındırdığı güçlü ve doğal çatışmalardan dolayı kurgu için harika malzemeler sunar.

Aileye yeni bir çocuğun daha katılmasıyla, kitabımızın kahramanı Nunu için yeni bir dönem başlar. O artık bir abladır. Yeni bir ablanın gözünden anlatılan hikâyede, kardeşine bir şeyler öğretmeye çalışan Nunu, abla olmanın ne demek olduğunu ya da olmadığını yine kardeşi Didu sayesinde keşfeder.

Kardeşler, birbirlerinin sosyal dünyalarında çok önemli bir rol oynar. Kardeş ilişkileri, kişinin gelişimi üzerinde ömür boyu süren bir etkiye sahiptir. Bu nedenle sağlıklı bağları teşvik edecek müdahalelerle şekillenmeleri çok önemlidir. Abilerin ya da ablaların, küçük kardeşlerine, öğretme güdüsüyle ihtiyaç duydukları desteği sağlarken göz ardı etmemeleri gereken konuların altını çizmek gerekebilir: Sınırlar, ilgi ve ihtiyaçlar, özgürlük, farklılıklar vb… Elimizdeki kitap da bu kriterleri işaret ediyor.

Kardeşlik ve aile içi iletişimi temel alan kitaba,“İşte Nunu yine karşımızda… Çilek’i zaten tanıyorsunuz” diyerek başlayan yazar, Nunu’nun başka hikâyeleri olduğuna dikkat çekerek önceki kitabına göz kırpıyor. Kardeşlik konusunu ele alan kitapta, başrolde Nunu’yu takip ediyoruz. İlk sayfalardaki karakter tanıtım fragmanından sonra hikâyeye başlıyoruz.

Nunu, ebeveynlerinin Didu’yu her zaman iyi anlayamadıklarını ileri sürerek, kardeşiyle özel olarak ilgilenmeye karar verir. Böylece Nunu için ablalık maratonu başlar. Hikâyenin devamında Nunu, bildiği ve sevdiği her şeyi kardeşine öğretmek için üstün bir çaba sergiler. Yazar, büyük kardeş olmanın güzel yanları kadar zorlayıcı yanları olabileceğini de okurla paylaşır.

Kitap büyük boy ve ciltli oluşunun yanı sıra baskı kalitesiyle de okuyucunun dikkatini çekmeyi başarıyor. Yazar, aynı zamanda çizer olmasının haklı avantajını etkili bir şekilde görsellere yansıtıyor. Sevimli çizimler, canlı renk paleti ve karakterlerin duygu ifadelerinde netlik; okurun görsellere daha çok odaklanmasına imkân tanıyor.

Metnin bazı bölümlerinde tercih edilen farklı yazı karakterleri ve puntolar, hareketli yazılar, dinamik bir okuma süreci adına dikkat çekiyor.

Nunu’nun Kardeşi Didu
Özlem Fedai Korçak
Editör: Demet Uyar
Elma Çocuk Yayınları, 40 sayfa

Show More