İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şu büyüme dedikleri…

Çocukların mutluyken birden üzüntü duymasına, ağlarken birden coşku seline kapılmasına şaşırmamak gerek. Çocukluğun keyfini sürerken bir taraftan da büyümeyi istemek kolay bir hâl değil ne de olsa.

Bir gün eğlenceli, bir gün sıkıcı olan bir oyun misali, bazen büyük bazen küçük hissedilen bir dönem çocukluk. Bir an önce büyüme isteğinin sık sık ortaya çıktığı ama kucağa çıkmaktan da vazgeçemeyen; okuldayken büyük olma, evdeyken küçük kalma arasında bocalayan çocuklara çocukluğun yetmediği zamanlar…

Çocukların mutluyken birden üzüntü duymasına, ağlarken birden coşku seline kapılmasına şaşırmamak gerek. Çocukluğun keyfini sürerken bir taraftan da büyümeyi istemek kolay bir hâl değil ne de olsa. Yazar Karen Vad Bruun’un Alice karakteri bu yüzden hepimize çok tanıdık. Kıyafetlerini kendisi giyebildiği, su sıçratmadan el yıkayabildiği için çok çok mutlu. Altı bezlenemeycek kadar büyümüş olmak müthiş bir his. Ne var ki bunlar, makası tek başına kullanması, evde yalnız kalması ya da ablasının kalemlerini kullanması için yeterli değil. Alice’in kafasında hep aynı soru: Hani büyümüştüm ben?

Çocukların iç dünyalarında yaşadığı gelgitlerin mizah dolu bir dille okura sunulduğu Bazen Küçük Bazen Büyük, Julie Gry Sveistrup’un çizimleriyle görsel açıdan da zengin bir okuma deneyimi vaadetmekte. Alice’in her sayfada daha da büyüyen ve bir yere sığmayan, saklanamayan kolları, anaokuluna başlamak üzere olan bir çocuğun ayrılık kaygısını, yalnızlık duygusunu ve eve dönme arzusunu çocuğun gözünden anlatabilme olanağı sunan önemli bir motif. Kreşte kendini büyük hisseden fakat anaokulu binasından içeri girer girmez “çok daha büyük” çocuklarla karşılaşan Alice, kendini yeniden küçük hissetmeye hazır değil. Anaokulu kapısından içeri girme ve artık büyüyor olduğunu fark etme beraberinde kabullenmeyi de getiriyor. Okurun karşısına artık öğle uykusuna direnmeyen bir kreş çocuğu çıkıyor. Bu sancılı kabulleniş sürecinin ortaya çıkardığı isyankâr davranışlar annenin kucağında dökülen gözyaşlarıyla son buluyor. Büyüme olgusuyla tanışan bir çocuğun; ebeveynleri, ablası, arkadaşları ve öğretmenleriyle ilişkisi çerçevesinde kendini kabullenmesini anlatan Bazen Küçük Bazen Büyük, Şükran Akan tarafından çevrilmiş.

Bazen Küçük Bazen Büyük
Karen Vad Bruun
Resimleyen: Julie Gry Sveistrup
Türkçeleştiren: Şükran Akan
Yeni İnsan Yayınları, 28 sayfa

Show More