İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bize yardım eder misiniz?

Kitap, bir yüzünde Bertil ile Brindil’i, diğer yüzünde ise Brindil ile Bertil’i birlikte aradığınız görsel bir bulmaca âdeta.

Elinize aldığınızda hangisi ön yüzü hangisi arka yüzü ayırt edemeyip “Aaaa… Yanlış basılmış,” dediğiniz ama aslında tam da istenilen şeyin bu olduğu bir kitaba rast geldiniz mi hiç? Cevabınız hayır ise Adèle Tariel’in yazıp Jérôme Peyrat’ın resimlediği ve Aslı Genç’in Türkçeleştirdiği Bertil ve Brindil isimli kitaba bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Bertil ve Brindil, içeriği hakkında bilgisi olmayan ve kitabı ilk defa eline alacak olan okurlarını şaşırtma konusunda oldukça iddialı. Çünkü bu kitap bir “çift taraflı” eser. Kitaba adını veren ve aynı zamanda ana karakterler olan Bertil küçük bir kızın, Brindil ise onun küçük kedisinin ismidir. Hikâye bu iki karakterin birbirilerini kaybetmesi ile başlıyor. Kitabın bir tarafı Bertil’in Brindil’i aradığı, diğer tarafı ise Brindil’in Bertil’i aradığı iki farklı kurgudan oluşuyor. Kitabın tam ortasına ulaştığınızda da her ikisinin birbirini bulduğuna şahit ediyor sizi. Caddeler, park, pazar ve tramvay gibi şehirde birbirinden farklı birçok mekânda geçen bu arama serüveni, neredeyse hiç boşluk kalmayacak şekilde resimlenmiş illüstrasyonları ile her sayfada çokça zaman geçirmenize neden oluyor. Bu kompozisyon anlayışı, kitabın her iki yüzünde de giriş olarak verilen yönlendirici metin ile işlevsellik kazanıyor. Bu metin, karakterlerin birbirini ararken okurun da onlara yardım etmesini istiyor. Böylece bir yüzünde Bertil ile Brindil’i, diğer yüzünde de Brindil ile Bertil’i birlikte aradığınız görsel bir bulmacaya davet edilmiş oluyorsunuz. Bir inşaatın vincinde sallanan Tarzan, kanalizasyonda yüzen denizaltı, çatıda sosis kızartan işçiler ve uçurtma uçuran güneş gözlüklü fare gibi birçok garip enstantaneyi de görmeniz mümkün oluyor. Kitap metin içeriği olarak, durum ya da olaylardan ders çıkarmanın ötesinde eğlenceli vakit geçirmek adına etkinliğe dönüştürebileceğiniz bir alternatif olarak kütüphanenizde bulunabilir. Canlı renkleri ve mizahi illüstrasyonları ile çocukların oldukça dikkatini çekecek olan Bertil ve Brindil, kahramanlarına yardım etmeniz için sizi bekliyor.

Bertil ve Brindil
Adèle Tariel
Resimleyen: Jérôme Peyrat
Türkçeleştiren: Aslı Genç
Editör: Ebru Koç Bal
İthaki Çocuk Yayınları, 28 sayfa

Show More