İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çadır kentlerde çocuklar kitapla buluşuyor

Yaşadığımız deprem felaketinin ardından çocuk edebiyatına gönül verenler, deprem bölgesindeki çocukların kitaplarla buluşması için kolları sıvadı ve farklı projeleri hayata geçirmeye başladı.

Dünyanın en büyük masal anlatıcılarından Hans Christian Andersen’in doğum günü olan ve “Dünya Çocuk Kitapları Günü” olarak kabul edilen 2 Nisan’ı kutlamaya hazırlanırken deprem bölgesindeki çocukların da kitaplara yeniden erişebilmeleri için çalışıyoruz.

Sahra Çocuk Kütüphaneleri

Marmara Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü, Prof. Dr. Asiye Kakırman Yıldız yönetimindeki Bilgi Belge Yönetimi Kulübü, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü ortaklığında Gaziantep’te sahra çocuk kütüphaneleri kuruluyor. 23 Nisan 2023’te açılması planlanan bu kütüphanelerde çocuk kitapları yazarlarının ve çocuk ruh sağlığı uzmanlarının destekleriyle bir yıl boyunca atölyeler ve etkinlikler düzenlenecek. (@sahracocukkutuphaneleri)

Güvenli Yuvayı Kitaplarda Bulmak

6-9 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenen Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nda IBBY’nin “Güvenli Yuvayı Kitaplarda Bulmak” konulu Avrupa Bölge Konferansı’na katıldım. Savaş, doğal afet ve göç gibi durumlarda kitapların güven veren etkisini sahada yapılan çalışma örnekleriyle dinledik.  Krizdeki Çocuklar Fonu’nun (Children in Crisis Fund) 2023 yılında destekleyeceği projeler içinde deprem sebebiyle Türkiye’nin de yer alacağı belirtildi. Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin öncülüğünde deprem bölgesinde kurulacak kütüphaneler ve bu kütüphanelerde görev alacak personelin bibliyoterapi eğitimleri bu fondan destek alabilecek.

Gezgin Çocuk Kitaplıkları

Bir reklam ajansı olan “ait İstanbul”, “Gezgin Çocuk Kitaplıkları” projesini başlattı. Benim de yazar olarak dâhil olduğum, uzmanların yer aldığı küçük bir ekip kitapları seçiyor. Gönüllüler, Kültür A.Ş.’nin kurduğu İstanbul Kitapçısı’nın web sitesinden (www.istanbulkitapcisi.com) kitapları satın alabiliyorlar. Kitaplar çocuk ve eğitim çadırlarında kurulan kitaplıklara gönderiliyor. İlk kitaplığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay Expo yakınındaki Masal Evi’nde çocuklarla buluştu. Şu ana dek Hatay’da üç, Kahramanmaraş’ta bir kitaplık kuruldu. Kırmızı Çocuklar Derneği’nin Kahramanmaraş’ta kuracağı çocuk dostu merkez olan Kırmızı Çatı, ÇABAÇAM’ın Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta kurduğu eğitim destek birimleri yeni kitaplıkların kurulacağı merkezler. Proje önümüzdeki 1,5 yıl boyunca devam edecek.

Show More