İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kaplan gibi yürüyebilmek

Bulut’un kimi endişeleri var. Mesela okuldaki “göster-anlat” gününde arkadaşlarının karşısına çıktığında ne anlatacağı gibi…  Bulut düşündükçe endişeleri de büyür ve o, endişelerinden kaçmak için saklanmayı dener.

Gün içinde farkında olduğumuz ya da olmadığımız, irili ufaklı, önemli önemsiz ne çok endişeyle kuşatıyoruz kendimizi. İş yerindeki toplantıda alınacak kararların sonuçlarından sağanak yağmurda taksi bulup bulamayacağımıza, çocuğumuzu götürdüğümüz doktorun ağzından çıkacak sözlerden önümüzdeki seçimde sandıktan hangi sonucun çıkacağına kadar onlarca kaygı… Bazen kaygının dozunu fazlaca kaçırıyoruz. Son zamanlarda çevrenizde anksiyete, panik atak, kalp çarpıntısı, gerginlik laflarını siz de benim kadar duyuyor musunuz?

İnsan olarak geldiğimiz noktada yaşadığımız pek çok sıkıntının nedeninin, doğadan fazlaca kopmamız olduğunu düşünüyorum. Parçası olduğumuz bütünle ilişkimizi bir kenara bırakıp kendi türümüzün yarattığı girdabın içine giriyor ve endişelerden yakınıp duruyoruz. Ah, doğaya bir kulak versek…

Bulut’un da kendi çapında kimi endişeleri var. Mesela okuldaki “göster-anlat” gününde arkadaşlarının karşısına çıktığında ne anlatacağı gibi…  Bulut düşündükçe endişeleri de büyür ve o, endişelerinden kaçmak için saklanmayı dener. Ancak endişeler peşini bırakmadığı gibi, tuhaf sesler de duymaya başlar Bulut. Cesaretini toplayıp odasına göz attığında odanın hızla bir ormana dönüştüğünü görür. Bu dönüşümün ona verdiği armağan ise “Kaplan Endişe”dir.

Bulut, Kaplan Endişe eşliğinde çıktığı orman gezmesinde bir kaplan gibi sessiz adımlarla yürümeyi, ayağının altındaki toprağı hissetmeyi, gözlerini yumunca yakını ve uzağı tüm dikkatiyle dinlemeyi, esnemeyi ve derin nefesler almayı öğrenir.  Sabah olduğunda arkadaşlarına yapacağı sunum için hazırdır.

Alexandra Page’in yazdığı Endişeler Kükreyince’nin resimleri Stef Murphy’ye ait.  Ketebe Yayınlarından çıkan kitabı Türkçeye Sima Özkan çevirmiş. Öykünün yer yer melodik bir dili, hikâyeye uyumla eşlik eden resimleri var. Çizerin sahneler içine eklediği ufak ayrıntılar resimleri zenginleştirmiş. Bulut’un yıldızlı battaniyesinden yaptığı pelerin ise bize çıktığımız her macerada kendi kendimizin süper kahramanı olabileceğimizi hatırlatıyor.

Kitabın sonunda ise Kaplan Endişe’den hızlandırılmış bir kurs alma şansınız var. Bizi saran dünyanın farkında olmanın sakinleşmemize yardımcı olabileceğini söyleyen kaplan, deneyebileceğimiz bazı yöntemler öneriyor. Doğaya kulak vermek gibi…

Endişeler Kükreyince

Alexandra Page

Resimleyen: Stef Murphy

Türkçeleştiren: Sima Özkan

Editör: Feride Kurtulmuş

Ketebe Yayınları, 28 sayfa

Show More