İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kültür hakkı mevcut, peki ya hak bilinci?

Her çocuk içine doğduğu kültürü özgürce yaşamaya, Dünya’nın kültürel zenginliğinden beslenmeye ihtiyaç duyar!

Gezegeni Yiyip Bitirdiğimizde, Çocuk Olmaya Hakkım Var, Gezegenimi Kurtarmaya Hakkım Var gibi eserlerden tanıdığımız Fransız yazar Alain Serres’in yeni kitabı Her Çocuğun Kültürlü Olmaya Hakkı Var yine Yapı Kredi Yayınlarından çıktı.

Serres, insan haklarını önemseyen, bazı insanların bu temel haklardan mahrum kalmalarını dert edinen bir yazar. Özellikle de söz konusu çocuklarken. Bu kez kitabının odağında kültür var.

Hiçbir çocuk içine doğduğu kültürü seçemiyor. Ama kulağa mırıldanan ninni, mutfaktan yükselen yemek kokusu, çevreden yansıyan renkler ve formlar… bütün bunlar çocuğu hem şekillendiriyor hem de sarmalıyor. Öz kültürümüz kendimizi güvende hissettiğimiz evimizdir bir bakıma. Tabii orada, etnik kimliğimiz, ana dilimiz, dinimiz vb. ile özgürsek.

Öte yandan dünya çok büyük. Bir çocuğun kendi kültürünü özgürce yaşamaya hakkı olduğunu bilmesi yetmez. Yazar, gezegenimiz bütün insanlığın evidir vurgusu yaparken, her çocuğun bunu öğrenip benimsemesini de istiyor. Dünya tarihinde neler olmuş, insanlık hangi bilgileri biriktirmiş, neler icat etmiş? Herkes kadar hatta herkesten önce çocuklar, bilgiye erişmeye muhtaç. Üstelik eğitim görme hakkı sadece okula gitmekten ibaret değil. Kütüphanelerden, müzelerden faydalanabilmeli her çocuk. İnsanlığın dünya tarihi boyunca biriktirdiği kültür hazinelerine kadar, günümüzde üretilen sanata, geliştirilen yaratıcı fikirlere, yürütülen kültürel faaliyetlere herkesin ulaşabilmesi gerekiyor. Bu temel bir hak ama ne yazık ki birçok çocuk bu temel haktan yoksun büyüyor. Bir müzik aleti öğrenmeye, bir dans gösterisi izlemeye, sinemaya ya da sirke gitmeye, bir heykelin etrafından gezmeye olanak bulamayan çocukların mutsuz bireylere dönüşeceğini şiirsel bir dille anlatan yazar bir konuda çok net: Tüm yetişkinler evrensel çocuk hakları beyannamesinde yer alan kültür ve sanata ulaşma hakkına saygı göstermeli, bu hakkın güvence altına alınması için elinden geleni yapmalı.

Kitap, kültür kavramının ne anlama geldiğini ve neyi kapsadığını küçük okura kavratmakta da başarılı. Tabii bunda en büyük pay, kültür ve sanat dünyasının farklı renk, şekil ve boyutlarını illüstrasyonlarına canlı bir şekilde yansıtan Aurélia Fronty’ye ait.

Her Çocuğun Kültürlü Olmaya Hakkı Var

Alain Serres

Resimleyen: Aurélia Fronty

Türkçeleştiren: Korkut Erdur

Editör: Hazel Bilgen

Yapı Kredi Yayınları, 44 sayfa

Show More