İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Affetmenin hafifliği

Kerascoët tarafından yazılıp resimlenen Leo’yu Affediyorum bir sessiz kitap. Yani öyküyü sözlerle değil, resimlerle takip ediyorsunuz.

Kırmak kolay, onarmak zordur; ama imkânsız değildir. Japon halkı “kintsugi” adıyla bunu sanata bile çevirmiş. Söz konusu insan ilişkileriyse, durum vazo parçalarını yapıştırmaktan daha karmaşık bir hâl alıyor elbette. Bu karmaşadan çıkıp kendini affettirmeye ve affetmeye giden yola nasıl varılır?

Leo enerji dolu, kıpır kıpır bir çocuk. Her çocuk gibi… O, bu enerjiyi okul bahçesinde coşkuyla basketbol oynayarak değerlendiriyor. Topu Leo’nun elinden alabilene aşk olsun. Ancak Leo içinden püsküren bu enerjiyi kontrol edemiyor ve hızla fırlayan top, az ötede arkadaşlarına yaptığı resimleri gösteren çocuğun minik sergisine isabet ediyor. Eyvah! Topla birlikte çocuğun resimleri de yerdeki su birikintisini boyluyor.

Resim yapan çocuk çok üzülüyor. Arkadaşları da öyle… Leo da yaptığı şeyden memnun değil. O da çok üzgün. Üzülüyor üzülmesine ama diğerlerinin öfkesini aşıp karşı tarafa nasıl ulaşacak? Leo kendini nasıl affettirecek ve arkadaşının gönlünü alacak?

Kerascoët tarafından yazılıp resimlenen Leo’yu Affediyorum bir sessiz kitap. Yani öyküyü sözlerle değil, resimlerle takip ediyorsunuz. Ancak bu öyle ustalıkla yapılmış ki biz Leo’nun zıplayan topunun sesini, okul bahçesindeki cıvıl cıvıl çocuk seslerini, resimler yere saçılınca avluda bir anda oluşan o kesif sessizliği, resim yapan çocuğun içli hıçkırıklarını, okul kantininde Leo hakkında mırıl mırıl konuşan çocukları duyuyor; orada yaşanan her şeyin sesini kulağımızda, duygusunu içimizde hissediyoruz. Leo’yu Affediyorum çocuklara her seferinde yeni bir senaryo kurma, her okumada yeni diyaloglar yazma şansı veren bir kitap. Bunun yanında bize özür dilemenin sadece kuru bir “Özür dilerim” cümlesinden bambaşka biçimlerde de söylenebileceğini hatırlatıyor.

Kerascoët, aslında Fransız illüstratör çift Marie Pommepuy ve Sébastien Cosset’nin ortak işlerinde kullandıkları takma ad. İkili bu isim altında bugüne kadar çok sayıda resimli kitap, çizgi roman ve animasyona imza atmışlar. Kerascoët adına aşinayız; zira ikilinin bir başka sessiz kitabı Vanessa’nın Yanındayım da geçtiğimiz yıllarda yine Redhouse Kidz etiketiyle yayımlanmıştı.

Leo’yu Affediyorum – Anlayış Üzerine Bir Öykü

Kerascoët

Editör: Gökçe Ateş Aytuğ

Redhouse Kidz Yayınları, 36 sayfa

Show More