İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kim korkar çürük dişten!

Kim korkar çürük dişten!

Zeynep ALPASLAN

Sinemaya uyarlanmış çocuk ve gençlik kitaplarının yer aldığı SineKitap’a bu ay iki Roald Dahl klasiği konuk oluyor: Tim Burton’ın yönettiği Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve Henry Selick tarafından beyaz perdeye aktarılan Dev Şeftali.

Çocuğunuza Roald Dahl okutun: Dünyası değişecek. Ve çocukken Roald Dahl okumadıysanız: Siz de onunla beraber okuyun. Çünkü şeker ormanlarında
dolaşmak, fıstık ezmesi havuzuna dalmak, havada uçuran fışırtılı içeceklerden içmek, çikolata şelalelerinde yıkanmak, dev bir şeftalinin üzerinde denizleri aşmak ve hayatta hep iyilerin kazanacağına inanmak için yeterince büyümediniz. Ve ne derseniz deyin, asla da büyümeyeceksiniz.

İşe Charlie’nin Çikolata Fabrikası’- ndan başlayabilirsiniz: Charlie çikolatayı çok seviyor ama alacak parası yok. Ailesiyle birlikte yaşadığı küçücük evinin penceresinden, Bay Willie Wonka’nın çikolata fabrikasına bakıp hayaller kuruyor. Ve bir gün, ona fabrikanın kapılarını açacak altın bileti kazanıyor. Fabrikadan içeriye adımını attığında, kendini -ancak bir Roald Dahl kitabında karşımıza çıkabilecekbüyülü bir dünyanın içinde buluyor. Bu dünyaya balıklama atlamadan önce, dikkatli olun. Çünkü Dahl’ın fabrika tasvirlerini okuduğunuzda, ağzınızın suyu akacak! Kendinize hâkim olabilirsiniz belki, ama çocuğunuza asla.

Çikolata Fabrikası’nı okuduktan sonra çocuğunuzun iki kazanımı olacak: Çürük bir diş (!) ve içine işleyecek, onu asla terk etmeyecek bir hayalgücü ve yaratım tutkusu. Bu, okunduktan sonra bir kenara atılacak, bir daha yüzüne bakılmayacak türden bir kitap değil. Onu tekrar tekrar okumak isteyeceksiniz ve büyük ihtimalle, ikinci kitap Charlie’nin Büyük Cam Asansörü’nü de yalayıp yutacaksınız, ama bu da yetmezse, filmini izleyebilirsiniz. Tuhaf şarkılar söyleyen komik
fabrika işçileri (umpa-lumpalar), masalsı atmosferi, çılgın Willie Wonka rolündeki Johnny Depp’i ve Charlie rolündeki Freddie Highmore’u ile, Tim Burton’un Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chololate Factory, 2005) sizin ve çocuğunuzun aklınızı başınızdan alacak.

Çikolata yemekten iyice şiştikten sonra, şeftaliye geçebilirsiniz: Dev Şeftali, Roald Dahl’ın hem en acıklı, hem de en eğlenceli kitabı: Küçük James’in annesi ve babası, hayvanat bahçesinden kaçmış bir gergedan tarafından yenir. James, kötü ve sinsi teyzelerinin (Sünger Teyze ve Diken Teyze) yanına taşınır. Bir gün gizemli bir adam çıkagelir ve James’e küçük bir kesekâğıdı verir. İçi yeşil, kımıl kımıl sihirli taşlarla dolu… ve minicik bir şeftaliyi bir dev şeftaliye dönüştürecek kadar güçlü. James şeftaliye ‘biner’ ve teyzelerinin evinden kaçıp, bir zamanlar anne babasıyla gitmenin hayalini kurduğu New York’a doğru yola çıkar. Yalnız
değildir. Şeftalinin içinde ona şarkılarla eşlik eden, onu koruyup kollayan arkadaşları vardır: Kırkayak, Solucan, İpekböceği, Örümcek Hanım, Ateşböceği,
Çekirge ve Gelinböceği. Yolculuk zorludur, ama aç kalmak gibi bir dertleri yoktur. Dev şeftali, onları doyurmaya dünden razıdır!

Nightmare Before Christmas (1993) ve Coraline (2009) ile hepimizi kendine âşık eden yönetmen Henry Selick’in kıyıda köşede kalmış hazinesi Dev Şeftali’yi (James and the Giant Peach, 1996) keşfedince, dev şeftalinin iştah açıcı görüntüsüne, böcek animasyonlarının (Örümcek Hanım’ı Susan Sarandon’un seslendirdiğini de hatırlatalım) sevimliliğine, korkunç teyzelerin kılık kıyafetlerine, şarkılara ve danslara hayran olacaksınız.

Eylül ayı, Roald Dahl Ayı’ydı. 13 Eylül tüm dünyada Roald Dahl günü olarak kutlandı. Siz, kendi gününüzü yaratın: Çocuğunuzla birlikte koltuğa gömülün ve Dahl’ın kitaplarından uyarlanmış filmleri arka arkaya izleyin. Ama mısır patlatmayın. Onun yerine, yanınıza bol bol çikolata ve bulup bulabileceğiniz en dev şeftali dilimlerini alın… “Keşke her günümüz böyle geçse,” diyeceksiniz.

Dev Şeftali
Roald Dahl
Resimleyen: Quentin Blake
Çeviren: Lale Akalın-Cüneyt Akalın
Can Çocuk / 160 sayfa
Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Roald Dahl
Resimleyen: Quentin Blake
Çeviren: Celâl Üster
Can Çocuk / 208 sayfa
Show More