İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Alfons ve Natali’nin hayalleri eve sığmıyor!

Bu iki canavar kardeş, uçsuz bucaksız hayal güçleri sayesinde yedinci kata bir orman sığdırmayı başarıyor.

Yazan: Elif Şahin Hamidi

Daisy Hirst’in “Alfons” serisine bayılmayan yoktur sanırım. Alfons Bu Yaptığın Hiç Doğru Değil! ve Kitapları Hiç Sevmiyorum Artık! isimli iki kitaptan oluşan seri, Alfons, Tavana Çamur Sıçramış! ile devam ediyor. Bir apartmanın yedinci katındaki küçük dairede yaşayan Alfons ve kardeşi Natali’nin oyunbazlıkları ve hayalbazlıkları hiç sınır tanımıyor. Korona günlerinde, kalabalık şehirlerin orta yerinde, bir apartman dairesine hapsolan herkes, can sıkıntısından patlayan Alfons ve Natali’nin hâlinden anlayacaktır hiç şüphesiz. Onlar bu küçük virüsün yol açtığı salgından muzdarip değil elbette ama dört duvar arasında çok ama çok sıkılıyorlar. Ne var ki can sıkıntısı iyidir, çünkü hayal gücünün sınırlarını genişletir, yaratıcılığı besler. Öyle ki Alfons ve Natali ranzalarını bir uzay mekiğine çeviriyor, tuhaf sesler çıkaran gömme dolabı bir yaratığın mağarası yapıyor, balkondaki saksılarda ayçiçeği büyütüyor. Bu iki canavar kardeş, uçsuz bucaksız hayal güçleri sayesinde
yedinci kata bir orman sığdırmayı bile başarıyor. Tabii hayaller orman olunca kahveler dökülüyor, saksılar kırılıyor ve tavana çamur sıçrıyor. Elbette babalarının sinirleri de tepesine sıçrıyor ve “Evin içinde oynanacak bir oyun değil ki bu!” diye haykırıyor çocuklara. Ardından Natali’nin haklı isyanı geliyor: “Ama bizim evin dışı yok ki…”

Evin dışı olmasa da hayaller bazen eve sığmasa da parklara, bahçelere ve balkonlara rahatlıkla sığıyor. Salgın sürecinde küçücük de olsa bir balkonun, bir bahçenin, bir parkın, bir ağaç gölgesinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun ayırdına vardık bir kez daha. O nedenle Alfons ve Natali gibi apartman dairesinde yaşayan her çocuğun, evlere sığmayan hayallerini sırtlanabilecek parklara, bahçelere ve dahası doğaya ihtiyacı var. Çocuk dünyasını tanıyan, çocuk ruhunu anlayan bir yazar ve çizer olan Daisy Hirst, Alfons, Tavana Çamur Sıçramış! isimli üçüncü kitapla, betona kesen şehirlerde, ev içlerinde büyümek zorunda kalan çocukların can sıkıntısını anlamaya davet ediyor herkesi.

Hirst’in çocuğun gerçekliğini yakalayan basit, yalın çizgileri ve kompozisyonu, sade, samimi içeriği ve üslubu hem küçükleri hem büyükleri Alfons serisine hayran bırakmaya yetiyor. Kitaplarınıza çamur sıçrama riskini göze alarak, kütüphanenizde Alfons ve Natali’ye yer açın derim.

Alfons, Tavana Çamur Sıçramış!
Daisy Hirst
Türkçeleştiren: Esin Pervane
Nesin Yayınevi,
36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More