İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Haylaz baba geri döndü

Coralie Saudo, pek çok ebeveynin aşina olduğu durumları tepetaklak ederek rolleri alt üst etmiş. Yetişkinlerin çocuklarla empati kurmasını sağlayan kitapların aksine, Saudo çocuklara empati yapma fırsatı sunuyor.

Yazan: M. Banu Aksoy

Çocuklu hayat her ne kadar eğlenceli olsa da bir o kadar kaotiktir. Hayatının ilk yıllarındaki küçük insanlar kimi zaman insanı çileden çıkarabilirler. Yalan mı? Her tür otoriteye karşı çıkmak, istediklerinin hemen o anda gerçekleşmesi için ellerinden geleni ardına koymamak, hele ki uyku konusunda sonuna kadar savaşmak iki-üç yaşındaki miniklerin fabrika ayarıdır.
Peki, yetişkinler bunun karşısında ne yapar? İdeal olanı sabırlı olmak, isteklere ılımlı yaklaşmak, uzlaşmacı olmak, biraz daha sabırlı olmak… Sizi bilmem ama ben bazen bu konuda başarısız olduğum hissine kapılıyorum. Minik insanların bitmek bilmeyen enerjisi karşısında pek çok yetişkin de zaman zaman benim gibi hissediyor olsa gerek. Yazar Coralie Saudo da işte bu duruma mizahi bir gözle yaklaşmış ve ortaya Babam Yerinde Durmuyor çıkmış.
Okurların sene başında Babam Uyumak Bilmiyor adlı kitapla tanıştığı haylaz baba tiplemesi, yeni macerasında bu kez hayvanat bahçesini birbirine katıyor. Anlatıcımız olan çocuk, her pazar olduğu gibi yine bir tantanayla uyanıyor. Sebep hayvanat bahçesine gitmek istediği için tepinip duran babası. Tutabilene aşkolsun! Adrenalin dozu yüksek bir yolculuktan sonra hayvanat bahçesine ulaşan ikili, babanın sabırsızca tepinmeleri ve çevredekilerin memnuniyetsiz bakışları altında içeri giriyorlar. Sonrası ise o bildiğimiz kaos. Babanın çişi geliyor, ortalıktan kayboluyor, dondurma isterim diye tutturuyor, hayvanların arasına karışıyor, hediyelik eşya dükkânını birbirine katıyor ve… Ne dersiniz bu baba tüm bu temponun ardından durulur mu sizce? Hiç sanmam!
Coralie Saudo, pek çok ebeveynin aşina olduğu durumları tepetaklak ederek rolleri alt üst etmiş. Yetişkinlerin çocuklarla empati kurmasını sağlayan kitapların aksine, Saudo çocuklara empati yapma fırsatı sunuyor. Ne var ki ikinci kitabı ilki kadar güçlü bulmadım. Aynı durumun tekrarı olduğu için belki. Yine de illüstratör Kris Di Giacomo’nun enfes çizimlerinin hatırına keyifle okuduğumu söylemeliyim. Kitabın bana göre en dikkat çekici kısmıysa olaylar hayvanat bahçesinde geçmesine rağmen ortamın bize mümkün olduğunca az hissettirilmesi. Kafeslerin ya da esaretin gösterilmediği, tersine hayvanların adeta birer ev sahibi gibi davrandığı bir ortam tasviri yapılmış.

 

 

 

Babam Yerinde Durmuyor Coralie Saudo Resimleyen: Kris Di Giacomo Türkçeleştiren: Şirin Etik Uçanbalık Yayınları, 28 sayfa
Babam Yerinde Durmuyor
Coralie Saudo
Resimleyen: Kris Di Giacomo
Türkçeleştiren: Şirin Etik
Uçanbalık Yayınları, 28 sayfa
Show More