İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Babam yanımdayken yıldızlara bile ulaşabilirim!

Çocuğunuzla birlikte olduğunuz sürece ne yaptığınızın çok da önemi yok, sevginizi gösterin yeter!

Yazan: Elif Şahin Hamidi

Ukraynalı çizer Snezhana Soosh’un, sevginin sıcaklığını ta derinden hissettiren, insanın burnunun direğini sızlatan o duygu yüklü ve huzurlu çizgilerini ilk kez sosyal medyada görmüş ve hayran olmuştum. Eski zaman insanlarını çağrıştıran, kıvırcık saçlı-sakallı, hayli iri cüsseli, şefkatli, sevgi dolu babaya ve onun pembe yanaklı, sevimli mi sevimli minik kızına vurulmamak imkânsızdı. Sonradan öğrendim ki bu çizimlerin büyülediği tek kişi ben değilmişim. Çünkü Soosh, 2016 yılında yaptığı bu şahane illüstrasyonlarla, çoktan sosyal medyada bir fenomen olmuştu.

Soosh’un çokça ilgi toplayan illüstrasyonları, 2017 yılında Amerikalı bir yayıncı tarafından kitaplaştırıldı. Yine Soosh tarafından kaleme alınan, kısacık ama samimi ve dokunaklı cümlelerin eşlik ettiği kitap, bugüne dek biri Türkçe olmak üzere tam dokuz dile çevrildi.

Son yıllarda, ebeveynleri ataerkil sistemin dayattığı, babalık-erkeklik ya da annelik-kadınlık rollerinin dışına çıkmaya davet eden çocuk kitaplarının sayısı giderek
çoğalıyor. Babam Yanımdayken de genelgeçer ya da yaygın babalık rollerine dair ezberleri bozan kitaplardan biri. Soosh’un çizgileriyle can verdiği baba figürü, “her şeyi mümkün kılabilen, kocaman, nazik ve sevgi dolu bir koruyucu” olarak karşımıza çıkıyor. Minik kızının gözünde bir süper kahraman olan bu kocaman baba, sürekli çocuğa bir şeyler öğretmeyi körükleyen yaygın anlayışın tersine, minicik kızından bir şeyler öğreniyor. Karşılıklı bir ilişki söz konusu yani. Bu sevgi dolu ilişkide baba-kız birbirinden gülmeyi, eğlenmeyi, yeni şeyler denemeyi, teselli etmeyi, sarılmayı, yardımlaşmayı ve dahası yıldızlara ulaşmayı öğreniyor. Soosh’un suluboya ile renklendirmeyi tercih ettiği ve pastel tonların ağır bastığı illüstrasyonları, baba-kız ilişkisindeki minik detaylara odaklanıyor ve aslında mutluluğun küçük ayrıntılarda gizli olduğunu fısıldıyor.

Soosh, kitabın sonuna düştüğü notta “Bu baba, oğlum için olabilmeyi umduğum ve oğlumun da bir gün kendi çocukları için olabilmesini umduğum türden bir figür,” diyor. Bence bu baba, tam da günümüz anne babalarına örnek olacak bir figür. Sürekli bir koşuşturmacanın içerisinde boğulan, hiçbir şeye vakit yetiremeyen, bunun verdiği vicdan azabıyla çocuğunu önüne katıp hangi aktiviteye koşacağını şaşıran anne babalar, bu baba-kıza dikkatle baktıklarında şunu görecekler: Çocuğunuzla birlikte olduğunuz sürece ne yaptığınızın çok da önemi yok, sevginizi gösterin yeter.

 

 

 

Babam Yanımdayken
Soosh
Türkçeleştiren:
Cemre Ömürsuyu Seyis
Redhouse Kidz, 36 sayfa
Show More