İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Herkesin dişine bir Dodi lazım

“Kalk kalk kalk! Haydi durma bak
Al macunu sür fırçaya
Fırçala fırçala fırçala
Tam iki dakika!”

Yazan: M. Banu Aksoy

80’lerin sonu 90’ların başında televizyonda bir kamu spotu yayınlanırdı. Düzenli olarak diş temizliği yapmaya dikkat çekmek için hazırlanan bu kısa videonun sözleri, sanıyorum o dönemde benim gibi birçok çocuğun zihnine kazınmıştır. Ama ne derler bilirsiniz: Söz uçar, yazı kalır. O videoyu bugün arasak da bulamıyoruz; ancak o dönemde diş sağlığıyla ilgili güzel bir kitap yayımlanmış olsaydı bugün eminim pek çok kitaplıkta bir örneği kalırdı.

Neyse ki günümüz güzel kitaplara ulaşabilme çağı. Elif Yonat Toğay’ın kaleme aldığı Dodi Dişdostu, diş fırçalamanın önemine yer veren ve pek çok çocuğun kitaplığında çoktan yerini alan bir kitap.

Market rafında hiçbir işe yaramadan durmaktan sıkılan Dodi Dişdostu sonunda dayanamaz ve çantasını kaptığı gibi yollara
düşer. Hedefi bir ağız dolusu diş bulmaktır. Dodi yolculuğu boyunca çeşit çeşit hayvanla karşılaşır. ONeBoyunÖyle, GürKükreyen, SırtındaYelken, DoymakBilmeyen, SivriTırnak ve daha nicesi… Dodi her seferinde karşısındakini nazikçe selamlayıp dişlerini temizlemeyi önerdiyse de asla umduğu yanıtı alamaz. Çünkü her hayvan kendi yöntemleriyle diş temizliklerini yapmaktadır. Kimisi kuşlardan, kimisi balıklardan yardım alırken kimisi de ağaç dalları ya da yapraklarıyla dişlerini temizler. Hevesle aramayı sürdüren Dodi, aradığını açık bir pencerenin gerisinde bulur.

Elif Yonat Toğay, çocuklara yapmaları gerekeni dikte etmek ve “öğretici” bir metin kaleme almak yerine diş fırçalamanın önemini bambaşka bir yolla anlatmayı tercih etmiş. Farklı türlerin yaşam biçimleri ve birbiriyle ilişkilerini ele alan kitap, kafiyeli metniyle rahatça okunuyor. Damla Tutan’ın illüstrasyonlarının da öyküyü pek çok ayrıntıyla zenginleştirdiğini de eklemek gerek. Kitabın sonunda yer alan “Biliyor musun?” bölümündeyse öyküde konu edilen on hayvanın dişleriyle ilgili ilginç bilgiler paylaşılmış.

Küçük yaşlarda zaman zaman sıkıntılı olabilecek diş fırçalama eyleminin başlıca aracına kişilik kazandırmak, çocukların diş fırçalarına başka bir gözle bakmalarını sağlayacağına eminim. Bundan yıllar sonraysa, Dodi’nin bir kamu spotu melodisinden
çok daha kalıcı olacağını söyleyebiliriz.

Dodi Dişdostu
Elif Yonat Toğay
Resimleyen: Damla Tutan
Editör: Hülya Dayan
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More