İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Raymon Çınar’ı seviyor!

Bizon Raymon, çocuk ve kitap arasındaki sihirli bağa dikkati çekmenin yanı sıra; kütüphane nasıl bir yer, kütüphaneci ne iş yapar gibi soruları da yanıtlayan özel bir eser.

Yazan: Songül Bozacı

İşte karşınızda Raymon! O, “kocaman, kuvvetli, cesur ve de kıllı” bir bizon. O, bir kitap kahramanı. O, “yanlışlıkla” kütüphaneye bırakılmış ve yıllarını çok sevdiği arkadaşını bekleyerek geçirmiş bir kornişon-sever. O, Çınarın en unutulmaz arkadaşı.

Evet, elimizdeki sıra dışı bir kitap. Hikâye, bir çocuk ve onun en sevdiği kitabı üzerine. Çınar ve Bizon Raymon, tüm zamanlarını birlikte geçiriyorlar. Oyun oynarken, yürüyüş yaparken, hatta doktor ziyaretlerinde bile birlikteler. Bir gün beklenmedik bir şey oluyor; Çınar bir dinozor görüyor. Bu dinozor, Çınar’ın karşısına nerede, nasıl çıkıyor bilemiyoruz. Belli ki kitabın yaratıcıları, bunu çocuklar için sohbete açık bir alan olarak bırakmışlar. -Laf aramızda, yaratıcı düşünme becerilerini besleyen, etkileşimli okumaya zemin hazırlayan kitapları daha çok severim.- Çınar, dinozor görüyor da ne mi oluyor; bir süreliğine tüm dünyası dinozorlarla doluyor, Bizon Raymon ‘u ihmal ediyor. Sonrası biraz karışık. Neler olduğunu anlayamayan Raymon, kendini bir kütüphanede, dahası kitabının dışında buluveriyor. Neyse ki zor zamanlarında yardımına kütüphane görevlisi Nalan yetişiyor. Ve ona diyor ki: “Büyük bir sarsıntı yaşadığımızda bazen bu, sıra dışı durumlara yol açar.”

Günümüzde ebeveynler ve eğitimciler, çocuklara kitap sevgisini erken yaşta aşılamanın önemini daha çok dile getirmekte, bunun için oldukça çaba sarf etmekteler. Çünkü biliyorlar ki okul öncesi dönemde, kitap okunan çocuk ile bu şansı bulamayanlar arasında, eğitim hayatı boyunca kapanması zor bir uçurum oluşmakta. Bizon Raymon, çocuk ve kitap arasındaki o sihirli bağa dikkati çekmenin yanı sıra; kütüphane nasıl bir yer, kütüphaneci ne iş yapar gibi soruları da yanıtlayan özel bir eser.

Hikâyede, kütüphaneci Nalan’ın Raymon ile kurduğu ilişki, umudu besleyen tavrı ve sözleri ayrıca dikkate değer. Okumaya yeni başlamış bir çocuğun, böylesi umut dolu bir kitapla okumayı daha çok seveceğini bilmek, bana da güç veriyor. Kitabın kapağını kapatırken bu umutla diliyorum ki, büyük küçük her okur, mutlaka bir gün ikamet adresine yakın bir kütüphaneye kavuşur…

Bizon Raymon
Lou Beauchesne
Resimleyen: Kate Chappell
Türkçeleştiren: Olcay Mağden Ünal
Çınar Yayınları, 52 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More