İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sessiz bir cesaret

Sessiz hikâyeler, sanki elinde meşalesiyle önden giden ama seçimleri de hep okura bırakan, sırtı dönük, pelerinli bir refakatçi. Arkasından gitmek korku değil, huzur veriyor.

Yazan: Olcay Mağden Ünal

Her geçen gün daha da büyük bir gürültü yığınının içine çekiliyoruz. Görüntüler hep çığlık çığlığa; her yanda bir kakofoni, curcuna, karmaşa. Sanki bir strateji oyununun içinde kurallar tersine işliyor, biz ilerledikçe gümbür gümbür bir karanlık etrafımızı sarıyor. Oysa dört bir yan aydınlanmalıydı? İçten içe yorganın altına kıvrılıp fener ışığının altında yalnızlığa ve sessizliğe sığınmak istiyor insan. Fısır fısır bir sükunet arayışı. Parmak uçlarımıza kadar doluyuz, fazla doldurulmuş bir dolmalık biber gibi yarılıp parçalanmayı, içimizde ne varsa etrafa saçmayı bekliyoruz. Hani gözlerimizden gördüklerimizi, kulaklarımızdan duyduklarımızı kusabilsek ancak içimizi boşaltabilecekmişiz gibi. Oysa olmuyor, doldukça dolmaya, duydukça duymaya devam ediyoruz. Birileri çıkıp dünyanın üstüne işaret parmağını dudaklarının üstüne götürmüş, şıştlayan dev bir hemşire resmi asmalı, şöyle çok değil biraz sessiz kalabilsek gözlerimizle duymaya bile başlarız.
Gırtlağımızı geçip artık göğsümüzü düğümleyenlerin sayısı arttıkça sessiz kitaplar daha da huzurlu bir liman olup çıkıyor. İnsanın kendi kendisiyle kalıp yine kendiyle yolculuğa çıkabileceği bir sefer. Sessiz hikâyeler, sanki elinde meşalesiyle önden giden ama seçimleri de hep okura bırakan, sırtı dönük, pelerinli bir refakatçi. Arkasından gitmek korku değil, huzur veriyor. Her seyirde yepyeni bir maceraya yelken açılıyor.
Çizimlerine pek çok merak uyandırıcı kitapta rastlayabileceğimiz Burcu Yılmaz’ın 2019 Tudem Edebiyat Ödülleri’nde ikincilik kazanan Evden Çıktığımda adlı eseri de bir sessiz kitap. İlk sayfada kırmızı çatılı bir ev karşılıyor bizi ve sonra o evden çıkan küçük çocuğun eline uzanan kırmızı bir ip. Derken karanlık çıkıveriyor çocuğun karşısına. Bu bir bulut, bir hayalet, bir rüzgâr, kim bilir belki bir nefes. Korkuyor çocuk, kaçmaya başlıyor. Ancak sonra ipi elinde, bir cesaret geri dönüyor. İşte o zaman sanki karanlık da dağılıyor mu ne? Neler neler varmış oysa içinde.
Bazen bir boşluk, bir leke, bir renk öyle çok şey anlatabiliyor ki, Burcu Yılmaz, korkularıyla yüzleşmekte kararlı, içine kapanık bir çocuk eşliğinde tüm o telaşı, endişeyi ve merakı okura büyük bir başarıyla yansıtıyor. Sonuçta ortaya “evlere sığmayan sessiz bir öykü” çıkıyor.

Evden Çıktığımda
Burcu Yılmaz
Yayıma Hazırlayanlar: Hülya Dayan,
İlke Aykanat Çam
Uçanbalık Yayınları, 44 sayfa

 

Show More