İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dostluğun sesi!

Gökyüzünde iki uçurtma buluştuğunda, bu yeni bir arkadaşlığa kapı açıyor. Uçurtmaların sahibi iki kız sohbet etmeye, şarkı söylemeye ve gülmeye başlıyor.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Gümbür Gümbür, yazarı Amerikalı sanatçı, müzisyen David Ouimet gibi çok yönlü bir hikâye. Ouimet, yazıp resimlediği ilk çocuk kitabı olan Suspus’un devamı niteliğindeki Gümbür Gümbür’de, sese farklı bir yerden yaklaşıyor. Gümbür Gümbür, kendi sesinin ayırdına varıp ona güvenmeye ve farklı seslerin bir araya geldiklerinde nasıl daha güçlü hâle geldiklerini fark etmeye dair bir eser.

Gökyüzünde iki uçurtma buluştuğunda, bu yeni bir arkadaşlığa kapı açıyor. Uçurtmaların sahibi iki kız sohbet etmeye, şarkı söylemeye ve gülmeye başlıyor. Ancak sonrasında, bu iki kızın, pek çok başka kişiyle birlikte evlerini geride bırakıp tehlikeli bir yolculuğa çıkması gerekiyor. Bu zorlu yolculukta, iki arkadaş fırtınaya karşı mücadele ederken bir süreliğine ayrı düşse de yeni topraklarda birbirlerini bulmayı başarıyorlar.

Kitabın iki ana karakterini bir araya getiren uçurtmalarının iplerini, denizde ayrılmalarına neden olan teknenin halatını ve kitabın sonunda yine birleştirmelerini sağlayan -iki apartman arasına gerilmiş- ipi düşündüğümüzde görüyoruz ki, David Oumiet, anlatısında birleştirici ve ayırıcı olayları “ip” ile nesneleştirmiş.

Sanatçı, kelime kullanımında olabildiğince cimri davranarak, çizimlerin kendileri için konuşmasına alan açtığı Gümbür Gümbür’de, geleneksel resimli kitap formatı ile çizgi roman stilini harmanlamış. Kitapta renkli çizimlerle akan anlatının yanı sıra kelimelere yer verilmeyen siyah-beyaz çizgi roman kareleri de mevcut. Ouimet’in müzikal geçmişinin etkisi, onun şiirsel anlatım tarzında da görülüyor. Ayrıca kitapta tipografi de yalnızca kelimeleri okumamızı sağlayan bir araç olarak değil metni şekillendirip, anlamını güçlendiren bir sanat biçimi olarak kullanılmış. Metnin anlamına göre kelimelerin fontları büyüyüp küçülmüş, yazı karakterleri giderek soluklaşmış ya da bazı harfler alt satıra dökülmüş.

Gümbür Gümbür
David Ouimet
Türkçeleştiren: Seda Ersavcı
Çınar Yayınları, 48 sayfa

 

Show More