İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Korkuyla yüzleşmek

Korkularla baş etmenin bir diğer ve önemli yolu ise korkularımızı paylaşmaktır. Taşıdığımız yükü bizimle birlikte sırtlanacak birisi olduğunda o yükle mücadele etmek de daha kolay olur…

Yazan: M. Banu Aksoy

Korkularımızla başa çıkabilmenin en iyi yolu, onlarla yüzleşmektir. Bir mesele üzerinde çalışabilmek için önce o meselenin varlığını kabul etmeli ve onu anlamaya çalışmalıyız. Meseleyi enine boyuna incelediğimizde, onun üstesinden gelmenin yolunu da daha kolay buluruz. Korkular için de geçerli bu. Korkuyu tanır, onu kabul edersek onunla nasıl başa çıkabileceğimizi bulmak kolaylaşır.

Korkularla baş etmenin bir diğer ve önemli yolu ise korkularımızı paylaşmaktır. Taşıdığımız yükü bizimle birlikte sırtlanacak birisi olduğunda o yükle mücadele etmek de daha kolay olur. Gece Parlayan, işte bunları söylüyor bize. Korkular ve dostluk bu kitabın odağında yer alan konular…

Bulut Tepesi’nde, çatıları bulutlara uzanan evlerden birinde bir çocuk yaşar. Adı Duman’dır. Duman masalları ne kadar seviyorsa gölge ve karanlıktan da bir o kadar hoşlanmaz. Hayallerinin resimlerini ancak aydınlıkta yapar; hava kararınca onu kendinden uzak tutmak için evdeki tüm ışıkları yakar. Bu nedenle gece gökyüzünde parlayan Ay onun için önemlidir. Ne var ki bir gece gökyüzünde koca bir kurt belirir ve Ay’ı yavaş yavaş ele geçirmeye başlar.

Duman bu noktada bir yol ayrımına gelir: Yatağın altında durarak korkusunun karşısında hiçbir şey yapmadan bekleyecek ve korkmaya devam mı edecektir, yoksa bir şeyleri değiştirmek için harekete mi geçecektir? Verdiği karar ona hiç beklemediği bir şey kazandırır: Korkularını yenmesine yardım edecek bir dost.

Kitabın korkularımızdan söz ederken korku sözcüğüne vurgu yapmayan yaklaşımını değerli buluyorum. Duman ve Tan’ın korkuyla yüzleşme becerilerini ve bunu, öğüt veren yetişkinler olmaksızın, sırt sırta durarak birlikte yapmaları da aynı şekilde önemli. Öykünün melodik dili de okumayı keyifli kılan özelliklerden. Kitapla ilgili beni rahatsız eden kısım ise başlangıç sahnelerinin görsel olarak birbirine çok yakın olması ve ilerleyen sayfalarda Duman’ın yayını gerdiği pozisyonun hiç değişmeden iki kere tekrarlanması oldu.

Tuba Kumaş ve Ahmet Uzun’un Gece Parlayan ile 2019 TUDEM Edebiyat Ödülleri’nde üçüncülük ödülü kazandıklarını da hatırlatalım.

Gece Parlayan
Tuba Kumaş
Resimleyen: Ahmet Uzun
Editör: Hülya Dayan
Uçanbalık Yayınları, 44 sayfa

 

Show More