İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Panço’nun insanı…

Bir insanın ya da bir köpeğin doğru kişi olduğundan nasıl emin oluruz? Gabriel Evans bu sorunun yanıtını bize sımsıcak bir finalle veriyor.  

Yazan: M. Banu Aksoy

Şimdiki evimize yeni taşındığımız günlerde, evin önünde büyük bir sokak köpeği çetesi gezinirdi. Zamanla mahallenin farklı yerlerine dağılan bu köpeklerin içinde bir tanesi vardı ki, pek o gruba dahilmiş gibi görünmüyordu. Bu köpek ısrarla bizim evin yakınlarında kaldı. Bahçe, kapı önü, balkon dibi derken yağmurlu ve soğuk bir günde balkonumuzun kapıları ona ardına kadar açıldı. Yürüyüşe çıktığımızda peşimize takıldı; eve geldiğimizde koşup karşıladı. Gel zaman git zaman bir de baktık ki artık tatlı bir ev arkadaşımız olmuş. Onu görenler ya da ondan söz ettiğimizi duyanlar soruyor: “Sahiplendiniz mi?” “Hayır,” diyoruz. “O bizimle yaşamayı tercih etti. Biz de onu sevdik ve birlikte yaşamayı kabul ettik.” İnsanların iyi niyetle söylediği “sahiplenmek” sözünden hoşlanmıyorum. Zira hayvanlara sahip olmadığımızı ve böyle bir hakkımızın da olmadığını; bunun tepeden bakan, küstah bir ifade olduğunu düşünüyorum. 

İşte bu nedenle Gabriel Evans’ın hem yazıp hem resimlediği Panço Kendine İnsan Arıyor isimli kitabı kendime yakın buldum. Öykü, günün birinde bir insan edinmeye karar veren sokak köpeği Panço’nun cephesinden anlatılıyor. Ama bu pek de kolay bir iş değil. Bir kere sorumluluğu büyük. Hem insanlar çok kalabalık ve çeşitli; içlerinden birini seçmesi zor. Panço uzun süre arıyor. Birkaç insanda karar kılacak gibi oluyor; ama her seferinde bir uyuşmazlık çıkıyor. Ta ki o küçük kızla karşılaşana kadar… 

Panço ve kız birlikte çok şey yapıyorlar. Kimi zaman küçük kız kimi zaman Panço, içinde bulunulan durumdan hoşnut kalmıyor. Panço, her şeye rağmen bu insanı sevdiğine karar veriyor. Yine de kendine “Bu doğru insan mı?” diye sormadan edemiyor ve bu konuyu enine boyuna düşünmesi gereken bir an geliyor. Ne dersiniz? Bir insanın ya da bir köpeğin doğru kişi olduğundan nasıl emin oluruz? Gabriel Evans bu sorunun yanıtını bize sımsıcak bir finalle veriyor.  

Hayvanlarla kurduğumuz ilişkiler üzerine düşünmemizi sağlayan Panço Kendine İnsan Arıyor, yalın anlatımı ve hoş ayrıntılarla bezeli illüstrasyonlarıyla küçüklerin okumaktan keyif alacağı bir resimli kitap…

 

 

Panço Kendine İnsan Arıyor
Gabriel Evans
Türkçeleştiren: Ümit Mutlu
Editör: Yağmur Yavaş Aydın
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More