İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tariflerden tarif beğen

Eğer imkân olsaydı, bizi biz yapan tarifleri değiştirmek ister miydik?

Yazan: Esra Kara

Susie Brooks’un yazıp, Josy Bloggs’ın resimlediği ve Uçanbalık Yayınları tarafından yayımlanan Yüzde 25’in Muz kitabını okuduktan sonra, yukarıdaki sorunun peşine düştüm. Yanıma -haberi olmasa da- kitabın çevirmeni Ümit Mutlu’yu ve sorularımla beni yalnız bırakmayı akıllarından bile geçirmeyen çocuklarımı da aldım.

Yüzde yirmi beşimin muz olduğunu öğrenmek, yüzde seksen oranında ineğe benzediğimi duymak kadar şaşırtmadı beni. Yaşayan tüm canlıların, gen adı verilen biyolojik “tarif”lerden oluştuğunu biliyordum elbette ama benzerliklere ve farklılıklara odaklanmamıştım şimdiye kadar.

Hepimiz -tüm canlılar- birbirimize bir şekilde bağlıyız bağlı olmasına da; en çok benzemek istediğim canlı hangisi olurdu acaba? Pazar günlerinin miskinliğinde yerinden kıpırdamakta zorlanan bir tembelhayvan ile arkadaş olmakta zorlanmaz, kitapsever bir baykuş gördüğümde bilgeliği karşısında şaşırmazdım. Yazın yüzünü güneşe dönen günebakanlar kadar mutlu, sıcakta patlayan mısırlar kadar şaşkın olabilirdim.

Genler, seni sen yapan tariflerdir,” cümlesindeki “tarif” aklıma takılıyor ve yazının başındaki soruya dönüyorum. İmkânımız olsaydı bu tariflerde değişiklik yapmak ister miydik? Anne ve babamızdan aldığımız muhteşem sihirli karışıma “Ben biraz daha balkabağı lezzeti istiyorum, Cadılar Bayramı’nda işime yarar,” ya da “Tuzumu arttırabilir miyiz, yüzerken iyi olur,” diyebilir miydik? 

Bu tarif değiştirme fikrinin beni fazlasıyla heyecanlandırdığını gören çocuklarım da boş durmadı tabii; “Anne bizim tarifimizde neler var? Hangilerini değiştirebiliyoruz?” soruları eşliğinde kitabı zor kapattım.

Tarif kitabımda bulunan 25 bin genin, ne kadarı özel ne kadarı yinelemelerden oluşuyor bilmiyorum ama beni ben yapan her bin genden birinin, diğer insanlarınkinden farklı olduğunu ve beni BİRİCİK kılan şeyin tam da bu olduğunu biliyorum. Tabii biraz daha balkabağı ve tuz da fena olmazdı ama…

Öte yandan, bundan sonra “Pes Etmeyen Tavuk” Hilda’yı -ve tüm tavukları- T-Rex ile akrabalıklarından bağımsız düşünemeyecek olmak kitabın bana kalan eğlencesi oldu, T-Rex dişlerini saymazsak elbette!

 

 

Yüzde 25’in Muz
Susie Brooks
Resimleyen: Josy Bloggs
Türkçeleştiren : Ümit Mutlu
Editör: Esra Kökkılıç
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More