İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yaşamdaki en büyük mucize

Kaç çeşit insan vardır acaba? Kedi sevenler, kedi sevmeyenler, uzun boylular, kısa boylular, amuda kalkabilenler, kalkamayanlar, kulaklarını oynatabilenler, oynatamayanlar… Belli ki sonunu bulmak mümkün değil.

Yazan: Toprak Işık

Yaşamın Kısa Tarihi’ni Idan Ben-Barak yazmış ve Philip Bunting resimlemiş. Ümit Mutlu’nun dilimize çevirdiği eseri, Uçanbalık Yayınları ülkemiz okurunun beğenisine sunmuş. Tüm mucizeler gibi yaşam kavramını da kesin doğrular içerisine hapsetmek olanaksız. Yaşamın Kısa Tarihi’nde de ele alınan mucizenin dünü ve bugünü çocuk okurlara gizemli belirsizlikleri ile anlatılmış; kolay görünen zor sorular sorulmuş.

Kaç çeşit insan vardır acaba? Kedi sevenler, kedi sevmeyenler, uzun boylular, kısa boylular, amuda kalkabilenler, kalkamayanlar, kulaklarını oynatabilenler, oynatamayanlar… Belli ki sonunu bulmak mümkün değil.

Yaşam nedir? Canlıların bir özelliğidir. Yanlışlanamasa da bu basit tanımla yetinmeyeceğimiz çok açık. Yüzyıllar boyunca insanlar yaşamın doyurucu tanımını aramışlar. Felsefeciler, bilim insanları en ideal tanıma ulaşmak için birbirleri ile yarışmışlar. Eserde bu yarışın ürettiği birer ikişer sözcüklük tanımların ardından günümüz bilimsel birikimine uygun olan paylaşılmış.

Yaşam acaba nerede, nasıl başladı, tetikleyeni neydi? Hiçbirinin kesin biçimde yanıtlanması mümkün görünmüyor. Okur ile olasılıklar paylaşılıyor ve ona yaşamın temel yapı taşları anlatılıyor. Peşinden, yapı taşlarının bir araya gelmesiyle oluşan, yaşadığı söylenebilecek ilk organizasyonlar kitaba konuk ediliyor.

Pek çok yolculukta olduğu gibi, canlılığın ortaya çıkışında da en önemlisi ilk adımın atılmasıydı. Yo-lun en az yarısını oluşturan o adım, belki de akıllı bir baloncuğun ortaya çıkmasıydı. Bu baloncuk kendinde olanla yetinmeyip içine başka molekülleri toplamış olabilir. Karmaşık yaşam formlarına atalık edebilmek bunu gerektiriyor. Kitap, bunun ardından milyonlarca yılın üzerinden jet hızıyla geçmiş ve iyi ki de öyle yapmış; çünkü sonrasındaki karmaşa işin özünü gölgeleyebilirdi.

Yaşamın Kısa Tarihi’ni okuyan çocuklar, derin bir kavramı sorgulayarak öğrenme yolunda keyifli bir adım atmış olacaklar. Anne babaların da onlara eşlik etmeleri verimi artırır. Konunun muhatabına göre derinleşebilir olması bu yolu seçen yetişkinlerin sıkılmamalarını sağlayacaktır.

Yaşamın Kısa Tarihi
Idan Ben-Barak
Resimleyen: Philip Bunting
Türkçeleştiren: Ümit Mutlu
Editör: Yağmur Yavaş Aydın
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More