İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Güneşin batışıyla birlikte turuncuya çalalım mı?

Kahramanımız Piko, kamufle olabilme özelliği sayesinde kendisini üstün görüyor. Öyle ki dünyanın kralı payesini hak ettiğini dahi düşünüyor.

Yazan: Seda Akipek

Sıradan ya da özel olma, tanımlandığı mekâna göre anlam kazanan kavramlar olabilir desem, belki bana katılanlarınız olur. Düşünsenize, bir havuz kenarındasınız. Tramplene çıkıyorsunuz; biiir, ikiiii, üüüüç adım ve hop dört burgunun ardından ters dik dalışla atlayışınızı tamamlıyorsunuz. Havuz kenarındakiler size hayranlıkla bakıyorlar, alkışlarla “bravo” sesleri birbirine karışıyor. Oysa bir müsabakada olsanız birbirinden müthiş atlayışlarınızdan bazılarına “pek olmadı” yorumu yapabilir aynı izleyiciler. Eğer kendimizi yetkinliklerimiz üzerinden tanımlıyorsak ve biricikliğimizin, varoluşumuzla geldiğini bir yana bırakıyorsak, sıradan veya özel oluşumuzu da mekânlar belirleyebilir gibi duruyor, ne dersiniz?

Sıradan Bir Geko, işte bunları düşündürdü bana.

Kahramanımız Piko, kamufle olabilme özelliği sayesinde kendisini üstün görüyor. Öyle ki dünyanın kralı payesini hak ettiğini dahi düşünüyor. Ancak kendisiyle o denli meşgul ki aynı özellik sayesinde habitatına uyumlanmış başka hayvanlar olduğunu göremiyor -buradaki “görememe” hem kamuflajın başarısından hem de Piko’nun kibrinden kaynaklandığı için isabetli bir sözcük oyunu olmuş-.

Gerçeği öğrendiğindeyse kendisini artık özel hissetmiyor ve sıradan olursa kimsenin onu sevmeyeceğini düşünüp üzülüyor. Ta ki bu düşüncesini turuncuya boyayacak biri çıkıp gelen kadar…

Hikâyenin esprili bir tonla ve diyalog ağırlıklı aktarılması, yine esprili finalle noktalanması meselenin ciddiyetini oldukça iyi biçimde dengelemiş. Resimleme tekniği ve renk paleti, mekânın atmosferini ve karakterlerin fiziksel özelliklerini başarıyla betimlemiş. Kitap sonu aktivitesi “ara-bul” oyununun ıskalanmamış olması kitabı okur gözünde çekici kılan diğer özelliklerden biri olmuş. Piko’nun sevilme motivasyonunun ve “özel” olduğu için sevildiği yargısının nereden kaynaklandığının metinde işlenmemiş olması, ayrıca Lizi’nin bu sevilme açlığına verdiği hızlı yanıt ise hikâyenin meselesinin yeteri kadar derinleştirilemediği noktasında bir kritik olarak ele alınabilir.

Her koşulda, her şeyden azade, biricikliğimizi taçlandırmayı unutmamak dileğiyle.

Sıradan Bir Geko
Wendy Meddour
Resimleyen: Carmen Saldaña
Türkçeleştiren: Ümit Mutlu
Editör: Yağmur Yavaş Aydın
Uçanbalık Yayınları, 36 sayfa
Show More