İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bazen arkadaşlık için gereken sadece bir banktır.

Yalın bir metni olan öykünün resimleri de metinle uyum içinde tasarlanmış. Kalın yün kazakların desenlerine martı çığlıkları ve denizin tuzlu kokusu eşlik ediyor.

Yazan: M. Banu Aksoy

Öyle insanlar vardır ki girdikleri her ortama çabucak uyum sağlar ve karşılarına çıkan her insanla iletişim kurmayı becerirler. Hatta onlara ait bir deyimleri bile vardır: Yedi düvelle barışık olmak…

Çok havalı bir deyim, öyle değil mi? Oysa benim gibi kolaycacık arkadaşlık kuramayan insanlar için ne zordur ilk kez hiç tanımadığın insanlarla dolu bir ortama girmek. Ah hele bir de çocukken… Bir gözümle kaçacak delik ararken, diğeriyle de acaba kiminle iletişim kurabilirim diye tek tek insanları incelerdim. O zamanlar bana gereken belki de sadece bir arkadaşlık bankıydı. Ne de olsa Lili’nin işini kolaylaştıran da bu oldu.

Annesi ve köpeği Gölge’yle yepyeni bir eve taşınan Lili’nin keyfi yerindedir. Çünkü Gölge ile birlikteyken hayat gayet eğlencelidir. Ancak yeni okula başlama günü gelip çatınca Lili’nin biraz canı sıkılır. Çünkü okula köpekler alınmamaktadır. Lili’nin yalnızlık çektiğini fark eden öğretmeni ona bir öneride bulunur: “İstersen Arkadaşlık Bankı’nı bir dene. Orada herkes bir oyun arkadaşı bulur.”

Bahçenin ta öbür ucunda duran bank, Lili oraya varana kadar kapılmıştır bile. Yine de Lili bankın diğer ucuna oturup beklemeye başlar. Ama olmaz. “Olmuyor, çalışmıyor işte,” diyen Lili’ye, banktaki diğer çocuk “Belki de bozulmuştur,” diye yanıt verir.  Böylece ikisi Arkadaşlık Bankı’nı tekrar çalıştırabilmek için tamirata başlarlar. Bankın tam performans çalıştığını söylemeye gerek yok, öyle değil mi?

Wendy Meddour tarafından yazılan Arkadaşım Beni Bekliyor’un illüstrasyonlarıysa Daniel Egnéus imzasını taşıyor. Yalın bir metni olan öykünün resimleri de metinle uyum içinde tasarlanmış. Kalın yün kazakların desenlerine martı çığlıkları ve denizin tuzlu kokusu eşlik ediyor. Bu kitap, bir arkadaşlığı başlatmak için fazla söze ve olaya gerek olmadığını söylüyor bize. Üstelik güzel bir yöntem/araç da öneriyor.

Konuyu biraz araştırınca dünyada çeşitli sağlık merkezlerinde bu tip bankların terapi noktası olarak kullanıldığını, okullarda tam da bu kitaptaki gibi arkadaşlık kurma aracı görevi yaptığını gördüm. Artık yabancısı olduğum ortamlarda çocukken yaşadığım sıkıntıyı yaşamasam da bundan sonra gözüm etrafta bir bank arayacak. Neden olmasın?

 

 

Arkadaşım Beni Bekliyor
Wendy Meddour
Resimleyen: Daniel Egnéus
Türkçeleştiren: Ümit Mutlu
Editör: Yağmur Yavaş Aydın
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More