İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

MERHABA,

İyi Kitap’ta bugüne dek pek çok dosya konusu ele aldık; toplumsal cinsiyet, mültecilik ve göç, çocuğa görelik, sansür/otosansür, korsan yayıncılık gibi. Her biri yakıcı öneme sahip bu sorunları, doğaldır ki hep çocuk ve gençlik kitapları ekseninde tartıştık. Kitaplar ve kitap yayıncılığı ise bu dosya çalışmalarının gizli odağı oldu. Çünkü dosyalarımızda, söz konusu meseleyi kitaplarda nasıl ele almalıyız ya da yayıncılarımızın bu meselede üstlenmesi gereken rol nedir, gibi soruların yanıtlarını aradık hep.

Bir özel sayı olarak elinizde tuttuğunuz bu dosya çalışmasında ise, bu kez kitabı ve nitelikli yayıncılığı dolaysızca ele alalım istedik. Dosyamız üç ana odak etrafında şekillendi: İlk olarak kitabın 5 bin yılı aşan tarihinde özel bir ana, Gutenberg’in buluşuna ve onu izleyen tarihsel döneme yoğunlaşmak istedik. Bugün bildiğimiz hâliyle kitap yayıncılığının tohumlarının atıldığı o dönemin, gerek kitap üretimine katılan meslek gruplarının ortaya çıkışında gerekse yayıncılığa dair, bugün hâlâ çözüm aradığımız kimi sorunların (sansür, korsan yayıncılık, yandaş yayıncılık, zorlu çalışma koşulları vb.) belirmesinde özel bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz. “Gutenberg evrenine yolculuk” başlıklı yazımızda, ayrıca coğrafyamızda yayıncılık süreçlerinin gelişimine de göz atalım istedik. İbrahim Müteferrika dönemi ve sonrasına dair, ilgi çekici bazı bilgileri sizin için derledik.

Dosyanın ikinci odağı ise günümüz koşullarında yayıncılık süreçleri ve nitelikli yayıncılığın gerekleri oldu. Ayşegül Utku Günaydın’ın kaleminden okuyacağınız “Yayıncılığın arka bahçesi” başlıklı yazımızda, bir kitabın vücuda geliş hikâyesini, birbirinden değerli edebiyatçıların deneyimleri izinde takip edeceğiz. İyi edebiyatın, ilkeli yayıncılık pratiklerinden ayrı düşünülemeyeceğini, bu deneyimlerin ışığında tekrar tekrar hatırlayacağız.

Dosyanın son odağında ise, ilk iki odağı da bir araya getirecek bir büyük soruşturmamız var. Çocuk ve gençlik yayıncılığı alanında emek veren yazarından yayıncısına, editöründen edebiyat ajanına birbirinden değerli 32 isim, mesleklerine özel hazırladığımız soruları yanıtladılar. Bu soruşturmada her meslek grubunun sorunlarını, alanı ortak kesen sorunlarla birlikte masaya yatırdık. Çözüm önerilerini ve yayıncılığımızın geleceğine dair umutlarımızı paylaştık. Ayrıca bir kitabın vücuda gelme sürecini, bu meslek erbaplarının açıklamalarıyla adım adım takip ettik. Örneğin yazarlardan yazma eylemine dair ipuçları, editörlerden yayınevine dosya göndermenin inceliklerini öğrendik.

Ortalama bir dergi hacmini bir hayli aşan özel sayımızı ilgiyle okuyacağınız umuyoruz.

Safter Korkmaz

Show More

1 Comment

  • Nur Z. Elkan
    Nur Z. Elkan

    Sıkı takipcinizim. Sizleri seviyorum.

Comments are closed