İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İştah açan bilgiler, gülümseten çizgiler ve oltaya gelen hedef kitle

Her bölümde kimi ilginç kimi tiksinç ama hepsi öğrenilmeye değer çok sayıda bilgi gizli ve bunlar okura sahiden de hap, daha doğrusu bonibon misali yutturuluyor.

Bir adaya düşsen yanına ne alırdın? Bu soruyla mutlaka karşılaşmışsındır. Peki, bir çocuk kitabına düşsen yanına ne alacağını hiç düşündün mü? Aslında bunu senden önce başkaları düşündü bile. Hoşlan ya da hoşlanma ama seni, daha kitabın kapağında bir panda ve kakayla buluşturdular. Kakanın, Pandanın ve Senin Yaşamında Bir Gün’ün bir araya getirdikleri bununla da sınırlı değil. Bitten örümceğe, siğilden sivilceye, kokarcadan bok böceğine, volkandan tornadoya her şey var. Özellikle de “sağlam bir mide gerektiren” her şey. Yeri gelmişken söyleyelim, dünyanın en sağlam midesine sahip Burhan da bu kitapta. “Bir burnun gizli günlüğü” bölümünde onun bir “mukofaj”, yani sümük yiyici olduğunu öğreniyoruz.

Zaten asıl amaç da bu, çaktırmadan öğretmek. Çizgi roman ve çizgi bilimin güçlerini birleştirdiği iddiasında olan eser, yaratıcılarının çok yönlülüğünü yansıtıyor. Yazar, karikatürist, şair ve oyuncu Mike Barfield ile illüstratör ve çizgi roman sanatçısı Jess Bradley, çocuk okuru cezbetmek ya da kapağın alt başlığını tekrarlayacaksak “Dünyanın kalbine kahkahalarla yolculuk”a çıkarmak için yeteneklerini konuşturmuş. Her yaştan insanı neşelendiren espritüel çizimler, okumayı sevmeyen çocukları tavlamak için birebir olmanın ötesinde sanat niteliği taşıyor.

“İnsan Vücudu”, “Hayvanlar Âlemi” ve “Dünya ve Bilim” kategorilerine ayrılmış kitabın yoğunlaşmaktansa daldan dala atlamayı tercih eden çağımız çocuklarını her açıdan gözettiği dikkat çekiyor. Hayvanlar ve bitkiler hatta doğa olayları ve teknik araçlar da dile gelirken genç okurun rağbet gösterdiği günlük formunu kullanıyor. Kısa tutulmuş diğer metinler de dinamik, keyifli bir okuma garantiliyor. “Çığır açıcı! Sarsıcı! Dünyada eşi benzeri görülmemiş! Böyle dediğiniz ve diyeceğiniz ne varsa, hepsi bu bölümde…” diye giriş yapıyorsunuz “Dünya ve Bilim”e mesela. Kabul, biraz reklam dili de kokuyor. Ama “kaka” ya da “sümük” oltasına gelen küçük okur bu üsluba bayılıyor. Tıpkı, “Baştan sona hayvanları konu alan bu bölüm içinizdeki hayvanı ortaya çıkarabilir,” türü espriler eşliğinde “Hayvanlar Âlemi”ne atılmaya bayıldığı gibi… Her bölümde kimi ilginç kimi tiksinç ama hepsi de öğrenilmeye değer çok sayıda bilgi gizli ve bunlar okura hap, daha doğrusu bonibon misali yutturuluyor.

Yine de bilgi ile bilim karıştırılmamalı. Bilim ana yemekse bu kitap iştah açıcı bir aperitif yerine geçer.

Kakanın, Pandanın ve Senin Yaşamında Bir Gün
Mike Barfield
Resimleyen: Jess Bradley
Türkçeleştiren: Selen Ak
Editör: Seda Kostik
Domingo Yayınları, 128 sayfa

Show More