İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kitapların en güzeli, can dostla okunanı…

Yanında köpeği, kahverengi valizi, ağır kar çizmeleri ve kızağıyla bir çocuk, dünyanın bir ucundan öbür ucuna yolculuğa çıkıyor. Karla kaplı tepeler öyle güzel ki. Kızağın kar üstünde bıraktığı çizgiler öyle güzel ki. Çocuk ve köpeği öyle güzel ki. Hemen bir parçası oluyoruz tüm güzelliklerin. Dünya… aslında güzel bir yer.

Kitapların En Güzeli, yazar Amy Hest ve çizer Lauren Castillo birlikteliğinde yaratılmış -karla kaplı bir evrende geçse de- sıcacık bir masal.

Bir çocukla tanışıyoruz önce. Sevgi dolu, cesur, güçlü. Neşesi de yerinde. Çocuğun köpeğiyle de tanışıyoruz. O da mutlu, neşeli. Çocuk ve köpek, iki sıkı dost, karla kaplı tepeler arasında zorlu bir yolculuğa çıkıyorlar. Çocuğun çok güzel, kırmızı bir kızağı var. Kızakla da olsa dünyanın tepesine yolculuk kolay değil. Çocuk ve köpeği de zorlanıyor ama çocuk güçlü, köpekse sabırlı. Üstelik yanlarında getirdikleri valizde karınlarını doyuracak çıtır çıtır sandviçler ve içlerini ısıtacak içecekler var. Ve bonus olarak “kitapların en güzeli” de yanlarında.

Dünyanın tüm buzlarını eritecek bir dostluk

Çocuğun valizindeki kitabın adı “Can Dostum”. “Tıpkı bizim gibi,” diyor çocuk köpeğe. Onlar sevgiyle birbirlerine sokulmuşlarken, biz okurlar da bir çocukla köpeğin dostluğunun dünyanın tüm buzlarını eritebileceğini düşünüp ısınıyoruz.

Lapa lapa yağan karın altında kızakla tepeleri aşarak yolculuk yapmak, belki küçük bir çocuk ve sevimli köpeği için “ideal bir macera” olmayabilir. Oysa doğanın bembeyaz karlar altındaki görünümünü, karların üzerinde cetvelle çizilmiş gibi mükemmel çizgiler bırakan kızağı, doğadaki diğer canlıları, sonra kuyruğunu kovalayan köpeğin neşesini ve doğanın kendiliğinden sunduğu diğer güzellikleri düşününce ortaya nasıl da iç ısıtan bir masal atmosferi çıkıyor.

Kar kadar sessiz ve güzel

Amy Hest, çok az sözcükle dünyanın -yolculuk zor olsa dahi- güzel bir yer olduğunu aktarabilmiş, çizer Lauren Castillo ise bu güzel manzarayı kusursuz resmetmiş. Ortaya da özellikle okul çağı öncesi çocukların beğenisini kazanacak renkli ve çok canlı bir modern masal çıkmış. Öyle ki karlar altındaki bu dünyada sözlere çok da gerek yok, kar kadar sessiz, kar kadar güzel…

Kitapların En Güzeli
Amy Hest
Resimleyen: Lauren Castillo
Türkçeleştiren: Şiirsel Taş

Editör: Gökçe Gökçeer

Meav Yayınları, 32 sayfa

Show More