İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bin ağaç düşlüyorum ve bin daha

Kısacık metniyle anlatacağını anlatan kitap, hiç söz olmasa bile bunu başarabilirdi. Zira görsel dil boşluk bırakmıyor.

Yazan: Burcu Yılmaz

Bu satırları yazarken dalları balkonuma uzanan çama minnetle bakıyorum ve bir yandan düşünüyorum: Doğanın kendi hâlindeliğinin yarattığı o şüphe götürmez varoluş, benim gibi betonların içinde büyümüş, durmadan ormanı hayal etmiş başkalarını da dehşete düşürüyor ve çaresiz hissettiriyor mu? Tekrar tekrar okuduğum Bin Ağaç’ın kahramanı Frankie, hayal etmenin gücünü ve sözünü ettiğim çaresizlikle/yoklukla baş edilebileceğini duyumsatsa bile hüznü daha çok hissettiriyor bana. Hepsi bir yana, betonların arasındaki bir çocuğun ormana duyduğu özlemin ilk elde hüznü hissettirmesinde pek de tuhaf bir yan olmasa gerek…

Frankie’nin hayallerini, şehrin tam göbeğinde, bin ağaç süslüyor. Kendini onların arasında, üzerinde, altında, içinde, etrafında düşlüyor. O bunları düşlerken kitabın başındaki, minik ve güçsüz görünen ağaç dalı da büyüyor; belki de Frankie büyütüyor onu. Metnin kısalığı ve sulu boya çizimlerdeki ayrıntılar bize ipuçları veriyor. Figürlerin basitliğinin, sadeliğinin de kitaba zenginlik kattığını söylemeliyim. Öte yandan bu kısa metnin neredeyse tek tek sözcüklerle ilerlemesi, okumayı yeni sökmüş çocukların hem kitabın ilk okuru olmasını hem de metin-resim arasındaki ilişkiyi kurmasını kolaylaştırıyor. Bunda grafik tasarımın rolü de var. Yazılı dille görsel dili birbiriyle doğrudan ilişki içinde kullanmak okumayı zenginleştirmesi / kolaylaştırması açısından da önemli sayılabilir.

Bin Ağaç, ilham kaynağı doğa, yapılı çevre olan ve kendini “yüzde yüz minimalist” olarak tanımlayan genç ve çok yönlü bir sanatçının, Kyle Hughes- Odgers’ın elinden çıkma. Kısacık metniyle anlatacağını anlatan kitap, hiç söz olmasa bile bunu başarabilirdi. Zira görsel dil boşluk bırakmıyor. Kitaptaki renkler doğadaki renk dengesiyle uyumlu. Dört mevsimi bir arada görüyoruz sanki ağaçların yapraklarında. Renk teorisiyle ilgilenen, doğadaki renk dengesinin tam kararında olduğunu düşünen ve yorumlara açık işleri seven sanatçı, tüm bunların hakkını veren bir kitap çıkarmış ortaya.

Bin Ağaç
Kyle Hughes-Odgers
Türkçeleştiren: Aylin Kürkçü
A7 Kitap, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More