İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir gülümseme… nelere kadir!

Küçük bir gülümsemenin bile, insanın ruhsal hâlleri ve yaşamı üzerinde ne kadar etkili olabileceğine dair, çok özel ve sıcacık bir resimli kitap Gülümse!

Yazan: Gökçe Gökçeer

‘’Bir gülümsemenin değeri ölçülemez.’’ Bu cümleyle başlıyor yazar kitabına. Gülümseyen kişinin hem kendine hem de etrafındakilere neler kattığına dikkat çekerek, farklı örneklerle ilerliyor. Her sayfada, metinden çok daha fazlasını da anlatan çizimler eşlik ediyor okura. Çizimlerde gördüğümüz hemen her şey; çocuklar, güneş, çiçekler, duvardaki resimlerde yer alan figürler, hayvanlar gülümsüyor. Kitapta dikkati çeken, çocukların her sahnede gülümsüyor oluşu.

Birkaç yetişkin resmedilmiş; biri zengin, bir diğeri fakiri temsil ediyor ve metinde de o kişinin fakir olduğu belirtilmiş. ‘’Fakir’’ kelimesine karşı yıllardır koruduğum mesafeyi yeniden sorgulamaya başlıyorum. Biraz kaba tınlıyor kulağıma, yanlıştan ziyade. Çizimlerin ifade gücü ve metinle uyumundan bu kısımda şüpheye düşsem de yine de anlatmak istenileni anlatıyor.

Pastane, sanki gülümsemenin kaynağı olarak sembolize edilmiş. Pastalar, paylaşıma açılan mutluluğun ve gülümseyen yüzlerin en büyük destekçisi. Kitap boyu olup bitenler de hep pastanenin çevresinde şekilleniyor. Nihayet gülümseyen yüzlerin buluştuğu ve sayfaların sonlandığı yer ise yine pastane.

Kitabın sonunda ödüllü çizer Hoda Hadadi hakkında okura bilgi verilmese de yazar Raoul Follereau’yu tanımayanlar için epey bilgi var. Follereau, hayatını cüzzamlı insanlara yardım etmeye adamış, müthiş biri. Dünyayı gezmiş, hastalara şefkatle destek olmuş… Hatta her yıl Ocak ayının ilk pazar günü kutlanan Dünya Cüzzam Günü’nü başlatan kişi olarak da zihinlere yerleşmiş. Hasta ve dışlanmış insanların yanında olarak gülümsemenin onlar üzerindeki etkisini bizzat yaşamak, böyle bir kitap yazmak için büyük bir motivasyon kaynağıdır eminim.

Kitabı bu motivasyonun saygı uyandıran etkisinden bağımsız okuduğumda, beni farklı tartışmalara ve sorgulamalara götürebilecek detaylar görüyorum. İyisi mi, sımsıcak çizimlerle bezeli ve kalbe dokunan cümlelerle dolu, sevgili Sima Özkan’ın Türkçeye çevirdiği bir resimli kitabın tadını çıkaralım. “Çünkü bir gülümsemenin değeri, ancak gülümsediğimiz anda anlaşılır.”

 

 

Gülümse
Raoul Follereau
Resimleyen: Hoda Hadadi Türkçeleştiren: Sima Özkan
Yayıma Hazırlayan: Esra Şanal
Meraklı Tilki Yayınları, 32 sayfa

 

Show More