İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dönüşüverdim bir elmaya

Andersen ödüllü iki yaratıcının elinden çıkan ve Begüm Genç’in çevirdiği Günlerden Bir Gün, dönüştüren, özgürleştiren, sözle ve biçimlerle oynayan bir kitap. Dahası için okuru yüreklendirmesi belki işin en iyi yanı.

Yazan: Burcu Yılmaz

Ayakları yere basan mantığımı biraz da olsa silkeleyen, hayal etmenin önündeki sınırların (Evet, var. Ben mesela başım büyüdükçe hayallerimin de yere yaklaştığını fark ediyorum) ne kadar manasız olduğunu gösteren ve saçmalayan kitapları seviyorum. Başıboş bir kurgudan, öyküden söz etmiyorum. Kastettiğim kendi sınırları için gayet tutarlı ve hâliyle inandırıcı metinler.

Günlerden Bir Gün azıcık sözle ve bu az söze uygun sadelikte çizimlerle yapıyor yukarıda sözünü ettiklerimi. Kitabın şiirsel bulunmasının nedeni tam da bu olsa gerek. Eksiltilmiş bir anlatımla, apaçık cümlelerle pek çok şeyin mümkünlüğünü gösteriyor. Bir el bir kapıda asılı kalabilir pekâlâ veya bir kuş esnemesi dönüşebilir buluta. Kendini tekerlek sanan bir ayak olabilir veya ben şapka sanabilirim kocamı. Tüm bunlar nereye kadar gidecek böyle dediğinizde, tam da bir dilek dünyaya güvenmiş beklerken, “AMA BİR GÜN” diyen koskocaman beton bloklar çıkıyor karşınıza. “Zaten her şey çok saçmalamıştı, kesin bildik yerlere bağlanacak her şey ve mantığım kıs kıs gülecek bana,” diyorsunuz o anda. Neyse ki kitap gülüyor size. Dönüşüm, hayal kurma devam ediyor. Kapı davula dönüşüyor mesela ve ayak bir kardeş buluyor kendine. Dağdan, aydan, denizden, yunustan söz etmiyorum bile. Dünyayı beklemekten yorulan ve çember olmak için kollarını açan dilek -ve o çembere  katılanlar-, kitap boyunca devam eden dönüşüm ve her şeyi hayal etmenin mümkünlüğü için iyi bir temsil. O dileği tanımlamaya çalışmaya gerek yok. Zaten tam da bu tanımsızlık sayesinde mümkünsüzler mümkün oluyor.

Andersen ödüllü iki yaratıcının elinden çıkan ve Begüm Genç’in çevirdiği Günlerden Bir Gün dönüştüren, özgürleştiren, sözle ve biçimlerle oynayan bir kitap. Dahası için okuru yüreklendirmesi belki işin en iyi yanı. Bu yüreklendirme umut verici. Gündelik hayat, politika bizi bu kadar tırmalarken çıkış kapısını gösteren üretimler her zaman nefes aldırıyor.

 

 

Günlerden Bir Gün
Guisi Quarenghi
Resimleyen: Simona Mulazzani
Türkçeleştiren: Begüm Genç
Editör: Rana Alpöz
Koç Üniversitesi Çocuk Yayınları, 36 sayfa
Show More