İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sohbet için aranacak 40 arkadaş

Bol ödüllü İtalyan yazar Piumini, pek çok insanın yaşamıyla ilişkilenen kırk kitap karakterini kendi betimlemeleriyle okuruna tanıtıyor.

Arkadaş tanımımızda kitaplar hangi yönleriyle yer alır? Yalnızken bize yoldaş olmalarıyla mı, dünyalarına seyahat etmemize izin vermeleriyle mi, yoksa okurken bizi etkiledikleri kadar bizim de onlarda iz bırakabilmemizle mi? Peki ya içindekiler? Hislerini, düşüncelerini, yaşamlarını bildiğimiz, kimi zaman onları kendilerinden bile çok anlayıp kanlı canlı tanıdığımız karakterler? Roberto Piumini, ön sözünde bizi bu sorularla başbaşa bıraktığı kitabı Kitap Arkadaşlarım’da kitaplar ve karakterleriyle geliştirdiğimiz arkadaşlık ilişkisinden yola çıkarak, âdeta sohbet için aranacaklar listesi oluşturuyor, bir iletişim rehberi sunuyor.

Kitapların arkadaşlığı meselesi, üzerinde pek düşünmeden dillendirdiğimiz, sık kullandığımız metaforlardan. Kitap karakterleriyle arkadaşlığıysa daha çok çocuk okurla özdeşleştirdiğimiz bir durum. Hayali arkadaşları kabul ettiğimiz ölçüde film, çizgi film, kitap karakterleriyle kurulan arkadaşlığı normal görmemiz olası. Hâl böyle olunca, yetişkinler olarak kurguyla gerçeği ayırt etme yetimizin gelişkinliğinin övüncüyle, bir kitap karakteriyle arkadaş olmamız kolayca itiraf edeceğimiz bir durum değil. Oysa mesele karakterlerin gerçekte var olup olmamasından çok, onlarla kurduğumuz ilişki ve bu ilişkinin günlük yaşamımızda edindiği yer olsa gerek. Tabii bir de kitapta ve onun dünyasında bıraktığımız yazılı, çizili yahut sözlü izler, o dünyayı başkalarıyla paylaştığımız anlar, deneyimler işin aslı.

Bol ödüllü İtalyan yazar Piumini, bu bakış açısıyla, pek çok insanın yaşamıyla ilişkilenen kırk kitap karakterini, kendi betimlemeleriyle okuruna tanıtıyor. Kiminin fiziksel özelliklerini, kiminin karakterini, bazısının yaşadıklarını ya da hayata bakış açısını önceleyerek; ama çoğunlukla bireysel görünse de aslında topluma dönük meramı olanları seçerek, okurda iz bırakmış, iyi bildiğimiz isimleri bir de kendi dilinden anlatıyor. Anlatısı Elisa Paganelli’nin özgün çizimleriyle öyle uyumlu ki aklımızda hâlihazırda yer edinmiş karakterlere yeni bir gözle baktırmayı, kitaplarını tekrar okuma isteği uyandırmayı, yani arkadaş olduğumuzu itiraf etmeyi ve yeni bir sohbet başlatmayı birlikte başarıyorlar.

Kitap Arkadaşlarım

Roberto Piumini

Resimleyen: Elisa Paganelli

Türkçeleştiren: Ceylan Özçapkın

Yayıma Hazırlayan: Keriman Güldiken

Doğan Çocuk, 88 sayfa

Show More