İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ağaçlara kuş yuvası yapmak yasak mı?

Barınma herkesin hakkı! Bulutçelen kuşlarının da…

Her şeyi arsızca, oburca tüketen insan; sonsuz, sınırsız, bitimsiz sandığı doğayı da doymak bilmez bir iştahla sömürmeye devam ediyor. Ağaçları kesiyor, yerine devasa beton bloklar dikiyor. Öyle ki bugün kentler taşa kesmiş, beton ormanlarına dönüşmüş, konut stoku tavan yapmış durumda. Bunca konuta rağmen evsiz-barksız-yuvasız, barınma hakkından mahrum bırakılmış insanlar da cabası! Öte yandan bu betonlaşma ve doğa talanına rağmen evsiz-barksız-yuvasız kalan, hatta yuvası başına yıkılan canlı türü sadece insan değil. Ucu hayvanlara da dokunan bir talan söz konusu. Hani neredeyse ağaçlardaki kuşları bile yerlerinden edecekler. Bir ağacın üstünde şöyle bir duyuru görmediğimiz kaldı âdeta: “Ağaçlara kuş yuvası yapmak yasaktır!”. Ya da gazetede şöyle bir ilan: “Şehrin Belediye Başkanı’nın aldığı bir kararla ağaçlara kuş yuvası yapmak yasaklanmıştır. Bugünden itibaren suçüstü yakalanan tüm kuşlar…” İnanmayacaksınız ama Giulia Cocchella’nın kaleme aldığı Bulutçelen Kuşları’nda böyle ilanlarla karşılaşıyoruz.

Kendilerini bukalemunlar gibi gizleyen Bulutçelen kuşları, gün gelip göç vakti çattığında yola koyuluyorlar. Ve fakat o da ne; vardıkları şehirde kuşların yuva yapması yasaklanmıştır! Ağaçlardan tüm kuş yuvaları kaldırılacaktır! Ama neyse ki yaşamı ve “barınma hakkı”nı sırf insan türü için değil, diğer canlılar için de savunma yürekliliğini gösteren Selmira, Adnan ve Minik Adam var. Minik Adam’ı zaten tanıyoruz: Hani şu Uçan Minimini Kadın’daki mini mini kadını çok çok seven Minik Adam. Az kalsın unutuyordum: Bir de yumurtadan çıkan mini mini bir yavru Bulutçelen var. Bu arada Minik Adam’ın büyük büyük de fikirleri var tabii ki. Selmira ve Adnan’a yanlışlarla, hatalarla dolu duyuruları düzeltmeyi öneriyor Minik Adam. Tıpkı öğretmenlerin ödevlere yaptığı gibi, küçük dokunuşlarla duyurulardaki bütün hatalar derhâl düzeltiliyor. Örneğin “Ağaçlara kuş yuvası yapmak yasaktır,” şeklindeki duyuru, bir kelimenin cümleden çıkarılması ve bir harfin değiştirilmesiyle, “Ağaçlarda duş yapmak yasaktır”a dönüşüyor. Peki, mini mini Bulutçelen’in başına neler geliyor dersiniz? Bunun cevabı kitapta.

Uçan Minimini Kadın kitabıyla tanıdığımız Cocchella’nın, Bulutçelen Kuşları’nı da yine Roberto Lauciello resimlemiş. Tülin Sadıkoğlu’nun çevirisiyle okuduğumuz kitap, kocaman kocaman harfleriyle, okumaya yeni başlayan minik okurlar için biçilmiş kaftan.

Bulutçelen Kuşları

Giulia Cocchella

Resimleyen: Roberto Lauciello

Türkçeleştiren: Tülin Sadıkoğlu

Çınar Yayınları, 64 sayfa

Show More