İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Ya hiçbir şey olmazsa?”

Korkuları yenmenin en iyi yolu onlarla yüzleşmektir, derler. Aynı zamanda psikolog olan Susanna Isern, Korkmayı Bıraktığım Gün adlı kitabında, faal çalışan bir hayal gücünün yarattığı korkulara yine hayal gücüne başvurarak farklı bir açıdan bakma fırsatı sağlıyor.

Mercan, hayaller kurup oyunlar oynamayı seven bir çocuk. Ancak kendi başına eğlenmesini sağlayan o geniş hayal gücü, kimi zaman felaket senaryoları kurmasına da neden oluyor. Mesela köpükten baloncuklar yapan bir çocuğu görünce, büyük bir baloncuğa hapsolup uzayın derinliklerinde kaybolduğunu hayal ediyor ya da kayak yapmak isterse çığ altında kalma ihtimalini düşünüp evde kalmayı tercih ediyor. Bu yüzden de yapmak istediği çok şey olduğu hâlde, zengin zihnine sızan korkular yüzünden istediklerinin hiçbirini gerçekleştirmeye cesaret edemiyor. Mercan’ın korkularının yersiz olduğunu tekrar tekrar anlatmaya çalışıp başarısız olan annesi, en sonunda çivi çiviyi söker diyerek oğlunun bu kaygılı kurgularına kendi hayal gücüyle karşılık veriyor. Mercan ormana gittiklerinde kafasına kozalak düşmesinden mi korkuyor, annesi de öyle bir durumda sincapların yarasını tedavi edeceğini, sonra da acısı geçsin diye sirk numaraları yapacaklarını söylüyor. Ya ormanda kaybolursa? O zaman da ormanın bekçisi ayı bulurmuş onu, sonra da birlikte balık tutmaya giderlermiş, korkacak bir durum yokmuş. Mercan başına gelebilecek kötü olayları saydıkça, annesi de bunların hepsini fantastik maceralara dönüştürerek ona karşılık veriyor, öyle ki Mercan, “ya hiçbir şey olmazsa?” diye endişelenmeye başlıyor bu kez de.

Korkuları yenmenin en iyi yolu onlarla yüzleşmektir, derler. Aynı zamanda psikolog olan Susanna Isern de Korkmayı Bıraktığım Gün adlı bu kitabında, faal çalışan bir hayal gücünün yarattığı korkulara yine hayal gücüne başvurarak farklı bir açıdan bakma fırsatı sağlıyor. Annenin korkuyu oyunla yenme taktiği her durumda geçerli olmayabilir belki ama her zamanki cevapları vermek yerine, oğluyla aynı dilden konuşmayı seçmesi güzel bir yaklaşım. Rocio Bonilla’nın sakin tonlarla renklendirdiği resimler ise Mercan’ın günlük hayatına ve ilgi alanlarına dair küçük detaylara yer vererek az metinli bu küçük öyküyü zenginleştirirken, okurların karakterle daha iyi özdeşleşmesine de olanak sağlıyor.

Korkmayı Bıraktığım Gün

Susanna Isern

Resimleyen: Rocio Bonilla

Türkçeleştiren: Ayşegül Utku Günaydın

Editör: Yağmur Yavaş Aydın

Uçanbalık Yayınları, 40 sayfa

Show More